Így tud hatékonyan együttműködni egy klíma és egy árnyékoló

A klímákat és az árnyékolókat meglepő módon csak nagyon ritkán említik egy lapon az emberek.

Így tud hatékonyan együttműködni egy klíma és egy árnyékoló

A klímákat és az árnyékolókat meglepő módon csak nagyon ritkán említik egy lapon az emberek. Ennek az oka leginkább az, hogy két olyan területről van szó, melyek között látszólag nincs átfedés, hiszen míg az egyik azért felel, hogy távol tartsa otthonunktól a napsugarakat, addig a másik azért, hogy kellemes hőmérsékletet varázsoljon környezetünkben akár az év minden időszakában.

Kevesen látják meg a közös pontot, a komfortot: egy klíma és egy árnyékoló végső soron egyaránt azt a célt szolgálja, hogy megnövekedjen a komfortérzetünk. Az alábbiakban a Csancsa Árnyékolástechnikai Bt. segítségével éppen ezért arra próbálunk rávilágítani, hogy miért lehet érdemes ötvözni egymással ezt a két dolgot.

Kevesebb munka, kisebb kiadás

Egy háztartásba rendszerint azért szerelnek klímát, hogy főként a nyári időszakban kellemes hűvös legyen a lakásban. Ehhez a szerkezet meghatározott idő alatt egy bizonyos mennyiségű áramot fogyaszt el úgy, hogy közben eszünkbe sem jut: munkáját akár jelentős mértékben meg tudnánk könnyíteni.

Amennyiben lakásunkat odakintről akadály nélkül tudják elérni a napsugarak, az már a tavaszi időszakban is több Celsius fokkal meg tudja növelni a belső terek hőmérsékletét. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a klímának sokkal többet kell dolgoznia, ergo lényegesen több áramot is kell elfogyasztania ahhoz, hogy hűvösebben tudja tartani otthonunkat, hiszen a napsugarak folyamatosan melegíteni fogják a padlót, a bútorokat és az egyéb berendezési tárgyakat, melyek egyfajta fűtőtestté alakulva ronthatják a hatást.

Megfelelő árnyékolás esetén távol tarthatjuk lakásunktól a napsugarakat, ezáltal kánikula idején már csak ezzel akár 4-5 Celsius fokkal is hűvösebben tarthatjuk környezetünket. Ez természetesen a maximális komforthoz az esetek 99 százalékában nem elég, de a többit szerencsére elvégzi a klíma, aminek azonban ilyenkor már nem kell olyan sokat dolgoznia, mert jóval kisebb hőmérsékletet kell tovább csökkentenie, és mivel a melegedést kiváltó hatást elhárítottuk, lényegesen kisebb teljesítménnyel kell üzemelnie. Ezzel nemcsak áramszámlánkat mérsékelhetjük, hanem a klíma élettartamát is drasztikusan megnövelhetjük.

A hatást ráadásul szinte bármilyen árnyékolóval elérhetjük, de a leghatásosabbak az olyan kültéri megoldások, mint a zsaluzia és a redőny, melyek még azelőtt megállítják a napsugarakat, hogy azok elérnék az ablakot. Sőt mi több, erkély vagy terasz esetén egy napellenző egyaránt kiváló megoldás lehet, hiszen az árnyékolást ugyanúgy elvégzi – még ha nem is olyan hatásosan, mint az említettek –, miközben a kinti tartózkodást szintén elviselhetőbbé teszi.

Árnyékoló + klíma = maximális komfort

Az árnyékoló és a klíma fúziója leginkább azért hatásos, mert bár mindkettő kiváló a maga területén, azonban nem képesek lefedni a másik tulajdonságait. Míga klíma kellemesen hűvös levegőt tud előállítani – illetve a téli időszakban fűteni is, addig nem tudja megszűrni a napsugarakat.

Okos megoldások

Az okos eszközök korában élünk, ezáltal ma már nemcsak a telefonunk, hanem a tévénk, az óránk, az autónk, sőt az egész lakásunk is intelligens rendszerekre épül. Miért maradni ki éppen ebből a légkondicionáló és az árnyékolástechnika? Ma már szerencsére mind a klímák, mind az árnyékolók felszerelhetők olyan szenzorokkal, termosztátokkal és egyéb kiegészítőkkel, melyeknek köszönhetően nemcsak beépíthetővé válnak egy okos otthon rendszerébe, hanem csak önmagukban, egymással is nagyszerűen összehangolhatók.

Példának okáért egy jól beállított szisztéma képes arra, hogy amennyiben odakint egy bizonyos érték fölé emelkedik a hőmérséklet, automatikusan aktiválja a motorizált árnyékoló kapcsolóját, hogy az megakadályozza a napsugarak bejutását otthonunkba. Mindeközben azonnal vagy késleltetve jelet küld a klíma okos termosztátjának is, hogy az bekapcsolva kellemes időt teremtsen otthon, mire hazaérünk például a munkahelyünkről. Mindez pedig oda-vissza működik, a lehetőségek tárháza pedig végtelen, ezáltal automatizálás helyett vagy mellett mindezt távolról, akár okostelefonunkkal is kivitelezhetjük.

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Split klíma?

A berendezés egyik legjelentősebb jellemzője az egyszerű fuvarozhatóság, a modellek szinte minden esetben kerekekkel vannak ellátva, így egyetlen egyén is könnyűszerrel tudja szobáról szobára mozgatni a szerkezetet. Felhasználása elsősorban jellegzetes helységekben, például tetőterekben, szuterénokban tanácsolt, tehát olyan helyeken, ahol nincs szükség folyamatosan vagy éppen rendszeresen a légkondicionálásra. Szintúgy jól működhetnek kisebb rendelőkben, műhelyekben, alkalmi rendezvények zárt helyszínen, ahol csak a legmelegebb (vagy hidegebb) napokon kapcsolják be. Olyan lakásokban, irodákban azonban, ahol egész nyáron ajánlott a klimatizálás már érdemesebb a split klíma beszerzése, hiszen ezek beszerelése után több funkció is elérhető, jóval halkabbak, ráadásul a split gépek nagyobb hatásfokkal dolgoznak.

Kapcsolódó szolgáltatások

Felmérés

Felmérés

A helyszíni felmérés elengedhetetlen a tényleges ajánlat tételéhez. Ekkor tudjuk átbeszélni a kérdéses pontokat, hogy mit is szeretne valójában és erre milyen megoldások vannak amik Önnek is megfelelnek.

  • Igényeire szabott árajánlat Igényeire szabott árajánlat
  • Minden költség az ajánlatban Minden költség az ajánlatban
  • Részletes ismertető Részletes ismertető
Részletek Részletek

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés