8 dolog ami miatt megéri okosklímát választani. WiFi-s klímák vitathatatlan előnyei

Mit tudnak pontosan a smart funkciókkal ellátott klímák? Megéri értük többet fizetni, mint egy hagyományos légkondicionáló berendezésért? Ha klímavásárlás előtt áll, és Ön is szemezgetett már okosklímákkal, akkor tartson velünk!

8 dolog ami miatt  megéri okosklímát választani. WiFi-s klímák vitathatatlan előnyei

Manapság már szinte mindenféle elektronikai cikkből elérhető okos verzió is. Így kevésbé meglepő, hogy megjelentek a piacon az okos-légkondicionálók is. 

A smart kütyük közül némelyik szuper hasznos extra funkciókkal rendelkezik, amik könnyebbé teszik a mindennapjainkat. Mások pedig egészen haszontalanok, mint például az egyik kedvencünk, az okos-vízforraló. 

De vajon ezen a hasznossági skálán hova esnek a smart funkciókkal ellátott klímák? Mit tudnak ezek pontosan? Megéri értük többet fizetni, mint egy hagyományos légkondicionáló berendezésért? 

Ezekre a kérdésekre keressük meg a válaszokat az alábbi bejegyzésben. Ha klímavásárlás előtt áll, és Ön is szemezgetett már okosklímákkal, akkor tartson velünk!

Mitől okos egy klíma?

Először is nézzük meg, hogy mitől lesz egyáltalán okos egy készülék. Az okoskészülékek lényege, hogy képesek csatlakozni a Wi-Fi hálózathoz, de sok esetben akár Bluetooth kapcsolatot is használhatnak, vagy a kettőt párhuzamosan. 

Ez azért lehet előnyös, mert így általában extra funkciók nyílnak meg, amik egyébként nem, vagy csak nagyon körülményesen lennének lehetségesek. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a készülékben található irányítás összetettebb, egy kisebb számítógéphez hasonlítható. 

Ha egy klíma képes csatlakozni az internethez és ezáltal bizonyos extra funkciókat biztosítani, akkor okosklímáról beszélhetünk. 

Az okos elnevezés onnan származik, hogy ezek a gépek minden esetben valamilyen módon az okostelefonunkhoz csatlakoznak és a legtöbb szolgáltatást is ezen keresztül érhetjük majd el.

Milyen extra funkciókkal rendelkeznek a smart-légkondicionálók?

Na de lássuk a legfontosabbat: miért is jó nekünk mindez? Mivel tud többet egy okosklíma, mint hagyományos társai? Listába szedtük a legfontosabb okos funkciókat, és arról is ejtünk néhány szót, hogy melyik miért hasznos.

Fejlett időzítés

Már a hagyományos légkondicionálókban is megtalálható az időzítés funkció, azonban az okosklímák egy új szintre emelik ezt. 

Egyszerűbb és bonyolultabb menetrendeket is beállíthatunk, attól függően, hogy mikor tartózkodunk otthon. Erre a legegyszerűbb példa, amikor munkaidőben automatikusan kikapcsol a klíma, hiszen úgysem vagyunk otthon. De ennél akár jóval összetettebb időzítőket is megadhatunk. 

Ráadásul nem csak az elérni kívánt hőfokot, de a ventilátor sebességét, a légterelő lapát mozgását és egyéb beállításokat is kezelhetünk ilyen módon. 

Így beállíthatunk magunknak egy kényelmes menetrendet, és ahelyett, hogy folyton a klíma távirányítóját kellene keresgélni, elég lesz csak élvezni a kellemes hűs levegőt. 

Természetesen a menetrendek bármikor módosíthatóak, illetve ha váratlanul eltérünk a megszokott rutintól, akár manuális módra is kapcsolhatunk.

Geo lokáció

Az okosklímák képesek pontosan követni a helyzetünket. Pontosabban az okostelefonunk tartózkodási helyét. Hogy ez miért jó? Mert ez alapján képesek automatikusan módosítani a működésüket. 

Nem kell többé azon gondolkoznunk, hogy vajon lekapcsoltuk-e a légkondit, amikor eljöttünk otthonról. Különböző - akár egészen összetett - programokat adhatunk meg a tartózkodási helyünk alapján. A fenti példa csak egy egyszerűbb beállítás, hogy amikor nem vagyunk otthon, ne menjen feleslegesen a klíma. De beállíthatjuk azt is, hogy automatikusan elinduljon a készülék, amikor a ház közelébe érünk. Így mire hazaérünk, már kellemes, hűs levegő várhat bennünket a lakásban. 

Sok készülék arra is képes, hogy a klímától való távolságunkat megbecsülje. Így például lejjebb veheti a teljesítményt, ha közvetlenül a közelében ülünk. 

Ez egy szuper hasznos kényelmi funkció, de emellett hatalmas előnye a takarékosabb működés is. Hiszen hosszútávon rengeteget spórolhatunk azzal, hogy tényleg csak akkor megy a klíma, amikor szükségünk van rá. Ráadásul ehhez nem kell mindig nézegetnünk, hogy most éppen ki- vagy bekapcsoljuk-e a klímát. Minden automatikusan történik.

Okosotthon integráció


Az okosklímákat természetesen összeköthetjük a többi okoseszközünkkel is, amennyiben rendelkezünk egy központi egységgel, mint például az Amazon Alexa vagy a Google Home Hub. 

Így lehetővé válik a hangirányítás is, ami még könnyebbé teszi a használatot. Ennél is nagyobb előnye ennek, hogy konkrét rutinokat programozhatunk be, amik a többi okoskészülékkel együttesen sokkal kényelmesebb mindennapokat eredményeznek majd. 

Beállíthatunk például egy reggeli rutint, amikor az ébresztőnk előtt kicsivel beindul a légkondi, felhúzódnak az okos redőnyök, az okos kávéfőző pedig megfőzi a reggeli nedűt. Így mire felébredünk, már minden készen áll majd, hogy remekül indíthassuk a napunkat. 

Egy másik jó példa lehet a munkából hazatérős rutin. Ilyenkor lehűthetjük a levegőt, beindíthatjuk a kedvenc zenénket, amint belépünk az ajtón, és még az okos mosógép is akkorra jár le, mire hazaértünk teregetni. 

Azt az energiát és időt, amit ezekre a repetitív és unalmas feladatokra fordítanánk, most már tölthetjük sokkal kellemesebb dolgokkal is!

Kibővített beállítások és üzemmódok

A hagyományos klímák rendelkeznek néhány nagyon hasznos beépített programmal. Ilyenek lehetnek például az alvás üzemmód, amikor a készülék fokozatosan csökkenti a teljesítményét, majd egy idő után lekapcsol. Ez tökéletes éjszakai használatra, hiszen a zajszint is csökken, illetve a hajnali órák egyébként is hűvösebbek, nincs szükség annyi hűtésre. 

Az okosklímák azonban kibővítik ezeket a beállításokat és a megszokott programokon vagy üzemmódokon túl továbbiak is elérhetővé válnak. Sőt, néhány esetben akár saját programokat is kialakíthatunk. 

Így gyakorlatilag bármilyen gyakran ismételt tevékenységhez igazíthatunk saját üzemmódot. Home-office, esti fürdési rutin, nyaralás, ezek csak néhány a sok különböző lehetséges felhasználási mód közül. 

Emellett különböző okos “triggereket” is megadhatunk. Ezek olyan kondíciók, amik bizonyos beállításokat indítanak be. Lehet ilyen trigger például a kinti hőmérséklet változása, ha elmegyünk otthonról vagy akár az is, ha beindítjuk a Netflixet az okostévénken. 

Szóval egy okosklímát számtalan különböző lehetőségünk van automatizálni, amivel könnyebbé és egyszerűbbé tehetjük az életünket a mindennapokban.

Részletes használati statisztikák


Egy szuper hasznos funkció, amivel a hagyományos klímák egyáltalán nem rendelkeznek, a használati statisztikák. Típusonként változhat, hogy ebbe mi tartozik bele, de általában elég részletes képet kaphatunk a légkondink működéséről.  

Az okoskészülék képes mérni, hogy mikor, mennyi ideig és milyen teljesítményen üzemelt a készülék. Ebből láthatjuk, hogy mikor használjuk legtöbbet a klímát, és az is kiderülhet, hogy hol csökkenthetünk a legtöbbet a fogyasztáson. 

Bizonyos készülékeknél arra is lehetőségünk van, hogy ezeken a statisztikákon keresztül közvetlenül mérjük a fogyasztást is. Sőt még akár havi limitet is állíthatunk be, ha nem szeretnénk, hogy túl magas legyen a villanyszámlánk. 

Egy másik nagy előnye az ilyen nyomon követésnek, hogy pontosan lemérhetjük, hogy mennyit volt használva a klíma. Ez alapján pedig az alkalmazások sokszor automatikus értesítést küldenek, hogy mikor jött el a klíma karbantartás vagy tisztítás ideje.

Okos diagnózis

Nem minden okosklíma rendelkezik ezzel a funkcióval, de a jobb modellek sokszor tudják. Itt arról van szó, hogy ha valami gond van a légkondi működésével, az alkalmazás automatikusan jelzi azt. Sőt, sok esetben azt is konkrétan meg tudja mondani, hogy mi a hiba oka. 

Ez szuper hasznos lehet, hiszen így elkerülhetünk akár komolyabb meghibásodásokat is. Előfordulhat például, hogy nekünk nem tűnne fel, hogy a klíma furcsa hangot ad ki, de az alkalmazás értesít bennünket róla. Így egy korai szereléssel elkerülhetünk jóval komolyabb és drágábban javítható hibákat.

Az okosklímák legfontosabb előnyei

Megnéztük, hogy mivel tudnak többet az okosklímák hagyományos társaiknál. Most ejtsünk még néhány szót arról, hogy ez miért is előnyös a felhasználók számára. 

A smart-légkondicionálók alapvetően két területen nyújtanak jelentős újításokat, és ezzel együtt előnyöket.

Kényelmes használat


Az elérhető funkciók legnagyobb része a kényelmes, egyszerű használathoz járul hozzá. Az automatizálható beállítások rengeteg felesleges terhet vesznek le a felhasználó válláról. Nem kell többé a távirányítót keresgélnünk, azon aggódnunk, hogy bekapcsolva felejtettük a légkondit, folyamatosan állítgatni a hőmérsékletet. 

Elég egyszer beállítanunk a számunkra legmegfelelőbb rutinokat, onnantól pedig a készülék mindent elvégez helyettünk. 

Természetesen a kényelemhez tartozik az is, hogy ezektől a rutinoktól szükség esetén bármikor eltérhetünk. Megfelelő beállítások mellett erre azonban nagyon ritkán fog sor kerülni.

Gazdaságos használat

A másik hatalmas előnye az okosklímáknak, hogy a pontosabb beállítások és rutinok miatt szinte soha nem fog feleslegesen menni a készülék. Amikor nincs szükség a légkondicionálóra, akkor kikapcsol. Amikor pedig lehetőség van erre, akkor alacsonyabb fokozaton fog pörögni. 

Ezzel hosszútávon rengeteg energiát spórolhatunk meg, amiért nem csak a bolygónk, de a pénztárcánk is hálás lesz.

Megéri okosklímát vásárolni?

A fentiekből látható, hogy az okosklímák egyértelműen abba a kategóriába tartoznak, ahol a smart funkciók nem csak felesleges marketingfogást jelentenek, hanem ténylegesen javítják a felhasználói élményt és hasznosabbá teszik a készüléket. 

Így már csak egy kérdés maradt: hogy megéri-e beruházni ezekre a készülékekre. Az okos klímák általában egy picivel több kiadást jelentenek majd hasonló teljesítményű, de hagyományos társaikhoz képest. Azonban meglepő módon ez nem jelent majd annyira hatalmas különbséget. 

Gyakorlatilag minden árkategóriában megtalálhatóak már a smart-légkondicionálók. Így egészen olcsón hozzájuthatunk egy ilyen készülékhez. Természetesen itt is megtalálhatóak a drágább, csúcskategóriás modellek, amik többféle funkcióval rendelkeznek, többet tudnak. Azonban ezeknél a drágább árat nem feltétlen az okos funkciók okozzák, hiszen azok mellett nagyobb a teljesítményük, megbízhatóbbak, gazdaságosabbak és összességében jobbak, mint olcsóbb társaik. 

Alapvetően két eset van, amikor okosklímát vásárolnánk. Nézzük meg mindkettőt!

Új klíma telepítése esetén


Ha még csak most építjük ki a hűtési rendszert otthonunkban, és újonnan keresünk készüléket, akkor mindenképpen megéri okos-légkondicionálót választanunk. Ez már csak azért is igaz, mert ez a technológia folyamatosan fejlődik, így lehet, hogy évek múlva további hasznos funkciókkal fog bővülni. Sok esetben ezek szoftveres frissítések is lehetnek, így anélkül élvezhetünk egy-egy újdonságot, hogy a készülékünket újra kellene majd cserélni. 

Ha csupán kényelmi funkciókról lenne szó, kérdéses lehetne, hogy megéri-e a picivel drágább árat. Azonban ne felejtsük el, hogy az okosklímák működése gazdaságosabb is, így hosszútávon a villanyszámlán vissza is jön majd az árkülönbözet. 

Szóval véleményünk szerint új klíma telepítése esetén mindenképpen megéri a smart opciót választani!

Meglévő légkondicionáló cseréje okosklímára

A másik eshetőség, amikor már van az otthonunkban légkondicionáló. Ilyenkor kérdéses lehet, hogy mennyire régi az a készülék.

Ha egy modern, gazdaságos és hibátlanul működő klímáról van szó, akkor csak az okosfunkciók miatt nem éri meg azt lecserélni. Ebben az esetben érdemes lehet inkább egy okos klímatávirányítóra beruházni, ami jóval olcsóbb, és képes akár a régebbi modellek funkcionalitását is kibővíteni. Ehhez magának a klímának nem kell tudnia csatlakozni a Wi-Fi hálózathoz. 

Előfordulhat azonban, hogy már egyébként is megérett a régi klímánk a cserére. Ennek lehet például egy olyan meghibásodás az oka, amit szinte drágább javítani, mint egy új készüléket vásárolni. De olyankor is érdemes lehet elgondolkozni a cserén, ha a meglévő készülékünk már idejétmúlt, régebbi technológiákat használ, több mint 10-15 éves. Ilyenkor ugyanis nem csak a kényelemből veszítünk (magasabb zajszint például), de kevésbé lesz hatékony a hűtés is. Ezzel pedig a villanyszámlánk is magasabb lesz. Szóval hosszútávon lehet, hogy olcsóbban jövünk ki egy új és gazdaságos masinával. 

Ha megérett a régi készülékünk a cserére, akkor pedig ugyanaz a verzió lép életbe, mint amit az új klíma telepítésénél beszéltünk: mindenképpen megéri az okos verziót választani.

Okosklímát vásárolna, de nem tud választani? Segítünk!

Ha a fentiek alapján Ön is jó beruházásnak tartja az okosklímákat, nézzen körül klíma készülékeink kínálatában! Itt megtalálhat számos smart és hagyományos modellt is, amiket a legnagyobb körültekintéssel választottunk ki. Így az ügyfeleink elégedettsége garantált, bármelyik változat mellett is teszik le a voksukat. 

Nem tud eligazodni a különböző modellek között? Bizonytalan, hogy az Ön számára melyik lehet a jó választás? Ne aggódjon! Keressen minket bizalommal! Tapasztalt kollégáink segítenek Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb modelleket, és természetesen a beépítésben is számíthat ránk!

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés