Vissza Vissza

Klíma karbantartás és tisztítás

A klíma karbantartás nem csak a kiterjesztett garancia miatt fontos, hanem az Ön egészsége és a készülékek hosszabb, gazdaságosabb működésébe is szerepet játszik. Egy szennyezett hőcserélő rosszabb hatásfok mellett képes leadni a hőt, míg egy elkoszolódott ventilátor nem tudja a kívánt térbe juttatni a megfelelő mennyiségű kezelt levegőt, emelet a felületek a gombák és baktériumok melegágya is lehet.

Klíma karbantartás és tisztítás

Klíma karbantartás és tisztítás = Egészség, Gazdaságosság, Komfort!

A klímaberendezés használatának igénybevételétől és a gyártó által meghatározott évenkénti egy, ill. több alkalommal szükséges a klíma tisztítás, karbantartás műveletét szakemberrel elvégeztetni. Ez tulajdonképpen egy megelőző átvizsgálás a nagyobb hibák elkerülése végett.

A klíma karbantartás és tisztítás során ellenőrizzük a hűtőkör nyomását és szivárgáskeresését, az elektromos vezetékek épségét, esetleges után húzását. Kitisztítjuk a kül- és beltéri egységet, valamint ellenőrizzük a kondenzvíz kifolyását.

Speciális spray-vel a beltéri egység elpárologtatóját gomba- és baktériummentesítjük az egészség megóvása érdekében (pl.: allergia). A próbaüzem során felmerülő kisebb hibákat kijavítjuk pl.: gázrátöltés, kondenzvíz csepegés stb.

“Nálunk a gyerekek allergiásak szinte mindenre. A pulmonológus külön felhívta a figyelmünket milyen fontos nekünk a klíma készülékek rendszeres karbantartása. Külön köszönet a Klímavárosnak, hogy a tőlük vásárolt gépeknél ezt fejben tartja és figyelembe veszi.”

Kiss Etelka, 40, Vecsés

Miért fontos az éves klímatisztítás?

A klímakarbantartás az Ön igényeit szolgálja, hogy valóban élvezhesse a berendezés nyújtotta előnyöket, de nem mellékes szempont az sem, hogy így megőrizheti a készülék gyártó által vállalt garanciáját is. A géphez mellékelt jótállási füzet részletesen tartalmazza a garanciára, jótállásra vonatkozó információkat. A rendszeres klímatisztítás mellett a gép élettartama és biztonságos üzemeltetése hosszú időre fenntartható.

Miért velünk végeztesse a klímatisztítást?

Mert a nálunk vásárol és általunk beszerelt klíma készülékekre Magyarországon egyedülálló módon a gyártó által előírt – készülék – garanciával megegyező, – akár 10 év – szerelési garanciát biztosítunk! Ennek egyedüli feltétele, hogy az általunk adott garancia levelet és az klímaszerelőnkkel végeztetett karbantartási jegyzőkönyvet megőrizze.

Miért olyan büdös a beltéri egységemből kifújt levegő?

A klímaberendezést használók biztosan tapasztalták már, hogy a készülék bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a beltéri egységből. Ez a jelenség leggyakrabban a hosszabb üzemszünet után, illetve az elhanyagolt és nem szakszerűen karbantartott gépeknél fordul elő. A légkondi tisztítás nem csak a szűrő tisztításából áll.

Jó tudni, hogy a klímaberendezés nem a kinti friss levegőt fújja be a helyiségbe, hanem a helyiség levegőjét hűti és forgatja vissza.

A kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl még számos különböző gomba- és baktériumtenyészet is megtelepedhet a beltéri egység belsejében ami allergiát és esetleg betegséget is okozhat!

A hűtési és a fűtési szezonok alatt a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható, szennyeződést szív magába. A beltéri egységben lévő szűrőrendszer elsődleges funkciója, hogy ezen a szűrőn telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és azok ne jussanak vissza a lehűtött / felfűtött levegőbe. Egy elhanyagolt és nem szakszerűen, kellő rendszerességgel tisztított klímaberendezés beltéri egységének felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen kialakulhatnak a baktérium-, gomba-, és penésztelepek. A készülék elindításakor pedig a megtelepedett kórokozókat a helyiség levegőjébe juttatjuk. Onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva különböző légúti megbetegedéseket kaphatunk el, mint például: az allergia, asztma, legionella.

Klíma karbantartás, tisztítás: a gazdaságosság érdekében!

Az egészség megóvásán túl fontos a klímakészülék megfelelő, gazdaságos működésének a védelme is! A klímakészülék elporolódott hőcserélőin nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. Alacsonyabb hőfokra kapcsoljuk a gépet, hogy a kívánt hőmérsékletet elérjük, a gép ezáltal nagyobb terhelésnek van kitéve, többet dolgozik a klímakészülék kompresszora. Ebből pedig az következik, hogy több áramot fogyaszt!

A klímakészülék karbantartása nemcsak a beltéri egység tisztítására, fertőtlenítésére terjed ki, hanem a kültéri egységre is. A kültéri egység általában a szabadban található, így ki van téve az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek, az esőnek, pornak stb. Mivel a hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át, a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a különféle szennyeződések (szöszök, por, falevél stb.) megtelepednek, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, tehát nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele és még a teljesítménye is csökken. A megnövekedett fogyasztáson túl nem elhanyagolható szempont az sem, hogy gyorsabban elhasználódik a készülék, lecsökken a hasznos élettartama!

“A minap jártak itt a fiúk a szokásos évi karbantartás miatt. Nem csak a beltéri egységet pucolták ki, de a kültéri egységet is kitakarították nagynyomású mosóval. Még jó, hogy a feleségem nem látta, hogy mennyi kosz jön ki belőle.”

Kovács József, 32, Páty

Mi is a Legionella baktérium? Miért veszélyes?

A Legionella baktérium története 1976-ra nyúlik vissza, amikor Philadelphiában az Amerikai Légió nagygyűlésén megfertőződött több száz légiós, és 34-en meghaltak a Legionella baktérium kórokozó miatt. A fertőzésért a központi légkondicionáló berendezésben levő kórokozó volt a felelős. A baktériumot ekkor azonosították és dokumentálták először. Ma már a tudósok jól ismerik a Legionellát.

Alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják mint Legionella-fertőzés. A másik típusa a súlyosabb, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A gyógyításhoz elengedhetetlen a korai felismerése a betegségnek.

Miként fertőz a Legionella baktérium?

A Legionella vízben él. Megtalálható a természetes vizekben (tavakban, folyókban) is, de ezek szinte semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberiségre. Az épület gépészeti rendszerbe jutva viszont könnyen kerülhet a baktérium a szaporodáshoz kedvező körülmények közé. A 20-45 Celsius hőmérsékleti tartományban, pangó vízben rohamosan felsokszorozódik.

A Legionella baktériummal fertőzőtt víz elfogyasztása még mindig nem jelent veszélyt, az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett Legionella viszont igen! Ezért állnak a légkondicionáló gépek a gyanú középpontjában!

A Legionella fertőzés megelőzése = szakszerű klímatisztítás!

A Legionella baktérium felsokszorozódásának elkerülésére jól ismert módszer a vegyszeres fertőtlenítés és a rendszeres ellenőrzés!

“A saját készülékemen láttam, hogy mennyi koszt, port összeszed fél év alatt. Mikor a ventilátort kiszerelték és megmutatták, hogy milyen lerakódások vannak rajta, elképedtem. Nem kis munka volt a tisztítása, de most már tudom, hogy mennyire fontos a karbantartás a készülék megóvása érdekében.”

Szakály László, 51, Bp XIII

Oldalfali split klíma karbantartás ára

 • Alapár / főszezon*
 • 1 készülék esetén
  9 000 Ft / 12 000 Ft /db
 • 2-4 készülék esetén
  8 000 Ft / 10 000 Ft /db
 • 5 készülék felett
  7 000 Ft / 9 000 Ft /db

*Főszezon: április 1 és szeptember 30 között elvégzett karbantartások

Az oldalon feltüntetett klíma karbantartás árai nettó árak, az ÁFA-t nem tartalmazzák

A klíma karbantartás ára tartalmazza

 • Beltéri egység szűrőjének és burkolatának tisztítás
 • Kültéri egység légkondenzátorának tisztítása, -amennyiben szükséges- kifúvatása levegővel vagy nagynyomású mosóval
 • Beltéri egység gomba- és baktériummentesítése vegyszeres, indokolt esetben gőz tisztítással
 • Elektromos bekötések ellenőrzése
 • Kondenzvíz kifolyásának ellenőrzése, szükség szerint tisztítása
 • A készülék elektronikájának és automatikájának ellenőrzése
 • Hűtőkör ellenőrzése, mérése
 • Próbaüzem, szükség szerint áramfelvétel mérése
 • A munkaterületre történő kiszállás költséget
 • A szerelő munkadíját

A karbantartási díj nem tartalmazza a kondenzvíz elvezetés módosítását és a készülék egyéb hibáinak javítását, átalakításokat, alkatrészek cseréjét, korróziós felújításokat, zajmentesítést. Nem tartalmazza továbbá az esetleges állványozás, illetve ipari alpintechnikát igénylő munkálatokat, ennek ára külön megállapodás tárgyát képezi. Ezen munkálatokat a Megrendelő kérésére külön díjazásért elvégezzük!

Oldalfali split klíma átmosásos nagy karbantartás

 • Alapár*
 • 1 készülék esetén
  24 000 Ft /db
 • 2-4 készülék esetén
  21 000 Ft /db
 • 5 készülék felett
  18 000 Ft /db

*Főszezonban nem tudunk vállalni teljes átmosást, csak külön több héttel előre egyeztetett időpontokban!

Az oldalon feltüntetett klíma karbantartás árai nettó árak, az ÁFA-t nem tartalmazzák

Az átmosásos, nagy klíma karbantartás ára tartalmazza

 • Beltéri egység hőcserélőjének, ventilátorának teljes zsákos átmosását
 • Beltéri egység szűrőjének és burkolatának tisztítás
 • Kültéri egység légkondenzátorának tisztítása, -amennyiben szükséges- kifúvatása levegővel vagy nagynyomású mosóval
 • Beltéri egység gomba- és baktériummentesítése vegyszeres, indokolt esetben gőz tisztítással
 • Elektromos bekötések ellenőrzése
 • Kondenzvíz kifolyásának ellenőrzése, szükség szerint tisztítása
 • A készülék elektronikájának és automatikájának ellenőrzése
 • Hűtőkör ellenőrzése, mérése
 • Próbaüzem, szükség szerint áramfelvétel mérése
 • A munkaterületre történő kiszállás költséget
 • A szerelő munkadíját

A karbantartási díj nem tartalmazza a kondenzvíz elvezetés módosítását és a készülék egyéb hibáinak javítását, átalakításokat, alkatrészek cseréjét, korróziós felújításokat, zajmentesítést. Nem tartalmazza továbbá az esetleges állványozás, illetve ipari alpintechnikát igénylő munkálatokat, ennek ára külön megállapodás tárgyát képezi. Ezen munkálatokat a Megrendelő kérésére külön díjazásért elvégezzük!

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés