Klíma szerelés házilag: tippek, trükkök, tanácsok

A klíma beépítés egy nagyon összetett folyamat ezért nem ez lesz a legegyszerűbb munka az életében, ha ezt a megoldást választja.

Klíma szerelés házilag: tippek, trükkök, tanácsok

A klíma beépítés egy nagyon összetett folyamat ezért nem ez lesz a legegyszerűbb munka az életében, ha ezt a megoldást választja. A vásárlást minden esetben a felmérés előzze meg, amikor kiszámítjuk, hogy pontosan milyen teljesítményű klímát szükséges beszereznünk ahhoz, hogy minden igényt kielégítsünk.

Klíma szerelés házilag

Többféle szempontot is figyelembe kell venni:

 • a klimatizálandó helyiség méretét, négyzetméterben
 • a helyiség elhelyezkedését, észak, dél stb, de itt még fontos lehet a napsütéses órák számát is tudni
 • meg kell nézni hány olyan fal van a helyiségben, amely hideg vagy meleg és mekkora az üvegfelület
 • fel kell mérni ezek közül a helyiségek közül mi milyen funkciót lát el, mennyit tartózkodunk ott ha már tudjuk, mely helyiségeket szeretnénk klimatizálni át kell gondolni, hány személy tartózkodik bent folyamatosan
 • figyelembe kell venni, hogy a hűtendő térben milyen hőforrások vannak (számítógép, tv…)
 • meg kell nézni, hogy a klímát lehet-e csatlakoztatni a villamos hálózathoz, és ha igen milyen módon
Klíma szerelés házilag - tippek, trükkök, tanácsok

Ha ezeknek az összeírásával megvagyunk, akkor már tudni fogjuk, hogy körülbelül mekkora teljesítményű klímára van szükségünk ahhoz, hogy az az elvárásainknak megfelelően üzemeljen. A hűtési teljesítményt ezekből az adatokból lehet kikalkulálni. A hűtési teljesítmény mindig KW/h-ban értendő. Itt következik el az a pont, amikor bizony a szakember segítsége mindenképpen szükséges. Következő kérdés, hogy milyen célra kívánjuk igénybe venni a klímát. Hűtésre vagy fűtésre is? Többféle klíma létezik ezért ez nagyon fontos kérdés. Ma már olyan klímák is léteznek, amelyek páraszint tartást és sterilizálást is tudnak biztosítani. Ha ezekkel nem nagyon vagyunk tisztába, akkor ez külön felmérést igényel. Először körbe kell nézni a piacon, hogy milyen extrák vannak és utána felmérni a saját igényeinket.

Nagyon fontos a klímaszerelésnél, hogy mekkora összeget szánunk rá. kevesen tudják, hogy egy jobb klíma, ami megfelelő energiatarékosságot is biztosít bizony nem túl olcsó. Ha a felső határban sikerült megállapodnunk önmagunkkal, akkor érdemes szétnézni, hogy hol mennyiért kínálják a különféle készülékeket. Ma már a szakkereskedések is felvették a versenyt a multikkal, így nem feltétlenül biztos, hogy a közeli multinál kell egyes egyedül körülnéznünk. És ez még csak a kezdete volt a feladatoknak. A klíma még nincs is az otthonunkban.

A beszerelés előtt érdemes a szomszédokat is tájékoztatni arról, hogy ez mikkor fog történni, a kellemetlen összetűzések elkerülése végett. Nagyon nem jó választás a hétvégi időpont, hiszen akkor mindenki pihenni szeretne. Ebből egyenesen levezethető, hogy bizony szabadságot kell majd kivenni arra az időszakra, amikor a szerelést elvégezzük. Most szépen haladjunk tovább, hogy még mi várhat ránk, ha tényleg a saját kivitelezés mellett döntünk, és nem vesszük igénybe szakember segítségét.

Nagy valószínűséggel a klíma már megvásárlásra került, de most jön a neheze.

A klíma előzetesen kiválasztott helyén alaposan meg kell nézni és tudni kell, hogy a falban pont ott nem fut-e villanyvezeték, fűtés cső stb. ahová fel fogjuk szerelni a klímát. Az on-off klímákat ugyan egyszerű szerelni, de ezeknél számolni kell azzal, hogy minden indulásnál nagy áramot vesznek fel, azaz eléggé megterhelik a hálózatot. Ha erre a mi hálózatunk képtelen, akkor a tervünk máris dugába dőlt. Az inverteres klímáknál meg kell nézni a leírásban, hogy kültéri vagy beltéri egység az, amit a hálózatra kell kötnünk.

A beltéri egység helyének kiválasztása után közel 8-12 db dűbellel kell a falra erősítenünk ahhoz, hogy később a javítási munkálatok elvégezhetőek legyenek, azaz hozzáférjünk a klímához. Fontos, hogy a konzolon megfelelő hely legyen a mozgáshoz. Mivel a kifolyó víznek távoznia kell, ezért nagyon fontos a vízszintezés, ha ez nincsen meg, akkor a kifolyó csonkok felé nem tud távozni a víz. A cseppvíz gravitációs úton távozik, így a csövet a beltéri egységtől kifelé haladva kell rakni.

A szerelési útmutatónál leírják minden készüléknél, hogy mekkora csövek és milyen szigetelés kell a géphez és még a villamos vezetékeket is jelölik. A fúrásokat érdemes megbízható géppel végezni a faláttörésnél és előtte újra meg kell nézni, hogy nem ütközünk-e a fúrási folyamat során áthidalókba vagy esetleg beton gerendákba. A lyuknak akkorának kell majd lennie, hogy az összes vezeték átférjen rajta. A csövekre érdemes még a szerelés előtt felhelyezni a szigetelést, hogy azok biztosan ne legyenek sérültek. Ezután a két hollandi csavart meglazítjuk a beltéri egységen és levesszük. A bekötéshez használatos réz csöveket minden esetben megtisztítjuk és rátesszük a hollandi csavarokat. Peremező segítségével tudunk peremet préselni a cső végére. Ezután a beltéri csonkot és a hollandi csavart megfelelő erővel összehúzzuk, vigyázzunk, nehogy megszakítsuk a menetet. Ezután következhetnek a villamossági munkálatok.

A készülékekhez általában 5 méterre való hűtőközeget adnak, ha ennél hosszabb cső kell, akkor a hűtőközeget rá kell tölteni. A szintkülönbségre sem árt odafigyelni, hiszen a bel és kültéri egység között maximum 3 méter szintkülönbség lehet, más különben olajzsákot kell kialakítani. Ez a kompresszor teljesítménye miatt nagyon fontos! A tartókonzolokat megvásárolhatjuk, vagy elkészíthetjük, de itt megint csak a kész megoldás a jobb. Az üzletekben rezgés elnyelő gumitalpat és rögzítő csavart is vásárolhatunk. A cső megtörések kiküszöbölésére érdemes a csöveket minél nagyobb ívben meghajlítani, amikor a konzolt felszereljük. Ha maradt egy kis rés a lyukban, akkor azt purhabbal vagy szigetelő anyaggal ki tudjuk még nyomni. A konzol felszerelése akkor mondható stabilnak, ha a testsúlyunkat is elbírja. Ezt ki kell próbálni. Ha ez rendben van, akkor felhelyezhetjük a kültéri egységet.

Klíma szerelés házilag - tippek, trükkök, tanácsok

A kültéri egységnél ugyanúgy meg kell ismételni a hollandi szerelést és a csövek szerelését. A hollandi kötéseknél ne felejtsük el a peremezés előtti sorjázást, melyre a leendő hibák elkerülése végett van szükség. A talpas szelepet a hollandi mellett egy-egy záró sapkát találunk, ezalatt lesz a 2 csap amely imbuszkulccsal nyitható. A nyomásmérő órával egy újabb menetes csonkra tudunk csatlakozni, ami a hollandival szemben található. A nyomásmérő órát a szervízcsonkkal összekötve a vákuumszivattyúval elindíthatjuk a vákuumolást. Ha ez kész, akkor a jöhet a vákuumteszt. Ki kell kapcsolni a szivattyút és kb 60 percet várunk. Ez után derül csak ki, hogy a vákuumolás sikeres volt-e.

A szervízcsonkra csatlakoztatott műszerrel figyelhetjük, hogy a megnyitott talpasszelepeken keresztül hogyan emelkedik a nyomás, majd elindítjuk a berendezést. A sikeres szerelés után láthatjuk, hogy a megvásárolt készülék jól működik-e és megfelelő-e a hűtőközeg nyomásértéke.

Ennyi. Ez a feladatsor áll előttünk, amikor egy klímaszerelést vállalunk fel. Ha mégis szakképzett szerelőkre bízná ezt a munkát, akkor érdemes ajánlatot kérni úgy, hogy a felmérés, a klímavásárlás és a szerelés is benne legyen.

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés