Fűtés klímával


Klíma fűtésreA klíma felmérések alatt és a klímaszerelés után gyakran kérdezik, hogy lehet-e klímával gazdaságosan fűteni a válasz az, hogy igen, nagyon is jól lehet. A forgalomban lévő berendezések mindegyikénél elérhető a fűtés funkció. De akkor miért nem használjuk itthon, Magyarországon többen, fűtésre a légkondicionálókat?

Az okok közé tartozik, hogy a legtöbb ember, még a tulajdonosok mindegyike sem tudja, hogy a klímával fűteni is lehet. Akik tudják, még Ők is kevesen használják a készüléküket erre a funkcióra, mivel úgy gondolják, hogy a klímával fűteni drága sok áramot eszik és arra ott a gáz.

A korszerű hőszivattyús klímaberendezéssel bizonyos feltételek (lsd később) mellett olcsóbb fűteni kb. 10-15%-al, mint egy modernebb gázkazánnal.

Hogyan lehetséges ez?

Jöhetne a kérdés. A válasz egyszerű: a klímaberendezés hőszivattyús elven fűt nem pedig úgy, mint egy hőtárolós kályha vagy olajradiátor, amelyekben fűtőszál melegít és egy az egyben eszi az áramot. Egy hagyományos 3 kW teljesítményű olaj radiátor 3 kW áramot fogyaszt óránként (~110-120 Ft / óra), míg egy modern fűtő klíma ezzel szemben 0,6-0,7 kW áramot fogyaszt (~25 Ft).

Hogyan működik a hőszivattyús fűtő klíma?

Ha a klíma hűtési üzemmódban működik, a szobában (egy zárt körfolyamatban a hűtőközeg elpárolgásának köszönhetően) felveszi a helység levegőének hőenergiáját (az a levegő melyet a ventilátor átmozgat a beltéri egységen) és ez által hűti a levegőt. A klíma kompresszor (mint a rendszer szíve) az elvont hőt kiszivattyúzza a kültéri egységbe, ahol a ventilátor segítségével a külső levegővel lefújja magáról a hőt, azaz fűt. Ezt a meleget érezhetjük a kültéri egységnél hűtési üzemmódban. Ezt a folyamatot egy váltó szelep segítségével megfordíthatjuk minkor a fűtési üzemmódba kapcsolunk. Ilyenkor a folyamat megfordul és a kültéri egység levegője hideget, a beltéri egységé pedig meleget fúj, tehát a klíma fűt. Ezért van az, hogy a felhasznált villamos energiához képest a külső levegőt használva akár 4-6 szór nagyobb fűtési energiát tud leadni, mint a felvett villamos energia.

A hagyományos klíma alkalmas fűtésre?

Több esetben van rajta fűtés opció, de a legtöbb esetben nem gazdaságos és problémás. A komplett téli időszakot nem tudja műszakilag megfelelően kifűteni, az átmeneti időben működik, de nem energiatakarékosan. Az ok a következő: egy átlagos hűtő –fűtő klímaberendezés fűtési teljesítménye 0 – 5 fok alatt drasztikusan lecsökken és nem képes megfelelő fűtő teljesítményt leadni. Egy igazi fűtésre is alkalmas klímaberendezés akár -20-25 fokos külső hőmérséklet mellett is képes üzembiztosan fűteni, úgy, hogy a teljesítménye nem esik drasztikusan.

Ingyenes helyszíni felmérésre időpont egyeztetés: (30) 553 2695

A kérdés tehát adott: melyik hőszivattyús légkondi alkalmas igazán fűtésre?

A legtöbb esetben könnyen észrevehető ha valamelyik berendezés adataiban a fűtési működési tartomány -15 fok vagy az alatti. Segítség képen a nálunk el tudjuk mondani, hogy a vásárolható berendezések szinte mindegyike alkalmas az átmeneti vagy teljes téli szezon fűtésére.

Hőszivattyús klíma megoldások

Az új technológiáknak köszönhetően manapság számtalan hőszivattyús megoldás áll rendelkezésre levegős, vizes földszondás, stb. Ami biztos, hogy az egyik legjobb hatásfokkal a hőszivattyú, a fűtésre is alkalmas klíma. Hogy miért? Azért mert nincs szükség közvetítő közegre és egyből a levegőnek adja át a hőt a hőcserélő (beltéri egység), így a legkevesebb hő lépcsőn, jut el a szabadból a lakásba.
A fűtésre optimalizált klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú. Az áram szolgáltatóknál elérhető ezen rendszerekre kedvezményes tarifa is, mely a gazdaságosságát tovább növeli. A hagyományos klímaberendezésektől sok tekintetben eltér, de az alapvető működésük nem különbözik.

Mik ezek a különbségek?

Elsősorban mindegyik fűtésre alkalmas légkondi inverteres berendezés. Nagyobb méretű hőcserélő felületekkel rendelkeznek tehát előfordul, hogy valamelyest nagyobb a beltéri és a kültéri egységek mérete. Speciálisan kialakított, nagy hatásfokú hőcserélők, kompresszorok és ventilátorok alkalmazása. Egyéb kiegészítők és új technikai megoldások valamint a gyorsabb leolvasztást elősegítő megoldások. Vannak olyan klíma készülékek mely akár -20 -25 külső hőmérsékleten is üzemelnek. Energiatakarékos működés, mely a magas hatásfoknak, COP értéknek köszönhető.

Mi az a COP érték?

Klíma fűtésre gazdaságosanA COP érték (coefficient of performance) azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából mekkora, hány szoros hő teljesítményt ad le a berendezésünk. Az elektromos radiátornál ez az érték 1, hiszen amennyi áramot felvesz, annyi hő energia leadására képes. A minőségi hűtő / fűtő klímáknál az az érték 5.5 vagy magasabb is lehet.
Tehát mimnél nagyobb a COP szám annál gazdaságosabban fűt a hőszivattyús klíma berendezésünk. A mostani energia árakat figyelembe véve megnézve kiderül, hogy ha fűtő klímaberendezésünk COP értéke magasabb, mint 2,75 akkor kedvezőbben fűthetünk klímával, mint gázzal! Abban az esetben, ha a fent említett kedvezményes áramtarifát veszünk igénybe, akkor 2,1-es COP értéknél is elérjük a kívánt értéket, és már ez elég arra, hogy gazdaságosabb legyen klímával fűteni, mint gázzal.

Ezek szerint érdemes klímával fűteni vagy inkább maradjak a gáznál?

Természetesen érdemes. Ellenben akinek a lakásában már modern kazán, radiátoros vagy padló fűtése van annak nem éri meg a fűtési rendszert fűtő légkondicionálóra lecserélni. Viszont amennyiben klímatizálni szeretné, kell a lakást, üzletet, irodát annak érdemesebb lehet a jó minőségű fűtésre is alkalmas klímaberendezést vásárolnia. Több ügyfelünk visszajelzése alapján nem volt még olyan, hogy a fűtésre felszerelt légkondicionálók drágábban vagy rosszabb komforttal oldották volna meg a fűtést a lecserélt berendezések helyett.

Mikor érdemes komfortos fűtésre optimalizált klímaberendezést telepíteni?

Abban az esetben, ha új épületet épít, felújít, nem áll rendelkezésre gáz, esetleg költséges annak a bevezetése, nincs kémény vagy költséges annak kiépítése. Mindamellett hogy fűtenek a nyári klímatizálás is meg van oldva adott esetben ez igen költséghatékony akár rövidtávon is megtérülő beruházás is lehet.

Fűtés klímával további előnyei?

Rendkívül gyors felfűtési idő:
A fűtő klímát bekapcsolva, nem kell órákat vagy napokat várni, hogy az adott helyiségben meleg legyen, mivel pár perc elteltével már 40-50 fokos levegőt fúj ki a beltéri egység, ami idővel ez fölé is emelkedik.

Csak rásegítő fűtés klímával:
Ha önnek hagyományos vagy esetleg padló fűtése van abban az esetben is jelentős energiát takaríthat meg, ha a klímát csak kiegészítő fűtésre használja. A gázfűtést csak temperálásra használja, és a klímával csak az adott helyen fűt jobban, mivel éppen akkor ott van szüksége egy komfortosabb hőmérsékletre. Ez elsősorban nappali vagy hálószobák esetében, esetleg gyerekszobák fürdés utáni előmelegítésére is használható.

Kényelem:
Gazdaságos és sok esetben akár mobilról vagy internetről is szabályozható programozható, tiszta környezetkímélő fűtési megoldás a klímával történő fűtés.

Gyors klíma beszerelés:
Gyorsan és a többi fűtési rendszerhez képest olcsón beszerelhető a legtöbb esetben nem kell terv és engedély, szervízhálózat.

Kedvezményes áramszolgáltatás:
Az egész ország területén elérhető és egyszerűen igényelhető kedvezményes H (hőszivattyú) tarifa, ami jelentős kedvezményt biztosít az elektromos áram árából.

Elszántak vagyunk, hogy csak a

LEGMAGASABB SZÍNVONALÚ

szolgáltatást nyújthassuk Önnek!

KLÍMASZERELÉS REFERENCIÁKKAL

 • A.Csaba
  “A Klímavárosról annyit tudok elmondani, hogy minden amiben az elején megegyeztünk az úgy volt. Az előcsövezésnél, a klímaszerelésnél, a beüzemelésnél mindig pontos és korrekt volt. A tisztaságról ne is beszéljünk!”

  – A. Csaba Budapest II kerület
 • B.Jozsef
  “Nagyon jó benyomást tett ránk már a kapcsolatfelvétel során. Megkeresésünkre nagyon hamar reagált. A megbeszélt időpontban jött, pontos, szakszerű munkát végzett. Ügyelt a ház tisztaságára, cipővédőt is használtak. Sok hozzá hasonló, becsületes szakemberre lenne szükség az országban…

  – B. József Budapest XIV kerület
 • K.Albert
  “Az egyik szobánk komfortját szerettük volna növelni és erre kerestünk szakembert. Több ajánlatból a Klímaváros ajánlata nyert, nem feltétlen az ára, hanem a profizmusuk miatt. Minden akkor és úgy történt ahogy megígérte, szavát mindig betartotta!

  – K. Albert Budapest XIV kerület
 • Cs.Balazs
  “Nagyon szuper felmérés, minden kérdésünkre választ kaptunk. A szerelés flott, a megbeszélt időben. Pontos, korrekt, tiszta munka, hasznos tanácsok, pontos elszámolás és számlázás.

  – Cs. Balázs Tinnye
 • B.Peter
  “Nagyon korrekt felmérést végzett. Elégedett voltam a kivitelezéssel: lábzsák használata következetesen, profi maró és fúrógépek használata, precíz kivitelezés, porelszívás munka közben, takarítás utána (az udvari munkák helyén is).

  – B. Péter Budapest IX kerület
 • Játszópark Kft logo
  “A telepítés során rendkívüli profizmust mutattak. A végeredmény a tulajdonosok tetszését is elnyerte. Gyorsan, precízen dolgoztak és szinte észrevétlenül. Külön meglepetés, hogy a kivételes rendet hagytak maguk után.

  Játszópark Kft – L. Erzsébet Pomáz
 • K.Hedvig
  “Egy speciális feladatra kerestünk megoldást. A műtő helyiségünkben tönkrement a légkondi berendezés. A szereléskor úgy dolgoztak, hogy a végére semmi nem lett poros. Nem tudom, hogyan csinálták, de megoldották. Azóta is használjuk a klíma készüléket és ha bármi kérdésünk van Andrást kérdezzük.

  – K. Hedvig Budapest XI kerület

Lipóti pékség logo
BRFK logo
UPC logo
GE logo
Lurdy ház logo
Telekom logo

Elérhetőségünk

Nyitvatartási idő:

Hétfő – Péntek 08:00-18:00
Szombat, vasárnap ZÁRVA

Központi címünk:

Klímaváros Kft
2613 Rád
Árpád fejedelem utca 27

Telefon:

+36 30 553 2695

Email:

info@klimavaros.hu