Fizessen kevesebbet villanyszámlájára - Mi az a GEO tarifa és a H tarfia?

Ebben az írásban két olyan kedvezményes tarifát fogunk körüljárni, amik klíma vásárlás esetén különösen fontosak lehetnek számunkra.

Fizessen kevesebbet villanyszámlájára - Mi az a GEO tarifa és a H tarfia?
Ha a villanyszámlán szeretnénk spórolni, általában megpróbálunk kevesebbet fogyasztani vagy energiatakarékosabb berendezéseket vásárolni. Azonban van egy másik módszer is, amivel csökkenthetjük a kiadásainkat. Ez pedig a megfelelő tarifacsomagok kiválasztása.

Nem mindenki tudja, de a lakossági áram árai is változóak lehetnek. Nagyon nem mindegy, hogy milyen tarifacsomag alapján számolják ki a villamosenergia árát, és ez alapján akár jelentős eltérések is mutatkozhatnak a havi villanyszámlánkon.

Ebben az írásban két olyan kedvezményes tarifát fogunk körüljárni, amik klíma vásárlás esetén különösen fontosak lehetnek számunkra.

Mi az a GEO tarifa?

Elsőként nézzük meg a GEO tarifát, mert ez egy jóval egyszerűbb történet lesz.

Alapvetően egy olyan díjszabásról van szó, amit hőszivattyús készülékek üzemeltetéséhez igényelhetünk.Egész évben használható, azonban csak naponta 20 órában működtethető.

Hogy miért nem érdemes róla túl sokat beszélnünk?

A GEO tarifa 2021. szeptember 1-ével megszűnt!

2021-től gyakorlatilag az összes lakossági energiaszolgáltató az MVM Next Zrt. alá tartozik. Annak érdekében, hogy egységesítsék a díjcsomagokat, teljesen megszüntették a GEO-tarifát.

Aki korábban az ELMŰ és ÉMÁSZ ügyfeleként rendelkezett ilyen szerződéssel, számukra továbbra is elérhető maradt. Azonban szeptember elsejétől új szerződés már nem köthető rá. Emiatt nem igazán érdemes több szót pazarolnunk rá.

Nézzük meg viszont a másik díjcsomagot, a H tarifát!

Mi az a H tarifa?

Ez is egy kedvezményes díjszabás, amit hőszivattyúk és megújuló energiát hasznosító berendezések használatához igényelhetünk meg.

A H tarifa a GEO tarifával ellentétben a nap 24 órájában elérhető, azonban csak az október 15. és április 15. közötti időszakban használható. Ezen idősávon kívül a berendezések az A1 árszabás alapján működnek majd.

Így a H tarifa használata elsősorban a klímával való fűtés miatt fontos. A nyári hűtéshez nem tudjuk majd a H tarifát alkalmazni.

Mennyit spórolhatunk meg H tarifa használatával?

Itt alapvetően egy sokváltozós kérdésről van szó, amire nehéz pontos választ adni. A fogyasztást ugyanis számtalan tényező befolyásolhatja: a kinti hőmérséklet, a felhasználói szokások, az alkalmazott készülékek és azok műszaki állapota, de még az épület szigetelése is.

Nézzünk azért egy nagyjábóli számítást.

Egy adott légkondicionáló készülék fogyasztásánál két adatot kell megnéznünk. Az egyik a készülék névleges teljesítménye, a másik pedig az EER/COP érték. Az előbbi nem különösebben bonyolult, az utóbbiról azonban érdemes pár szót ejtenünk. A katalógusokban lévő SEER és SCOP értékek az éghajlatnak megfelelő egész szezonra kalkulált értéke.

A SEER értékkel akkor kell számolnunk, ha hűtésre használjuk a klímát, míg a SCOP-pal akkor amikor fűtűnk vele. Nekünk most az utóbbi lesz érdekes. Ezek a mérőszámok azt mutatják meg, hogy 1 kW felvett elektromosságból mennyi hűtési vagy fűtési teljesítményt képes produkálni a készülék. Ez alapján a mértékegysége W/W. Gyakorlatilag ez az egy érték önmagában is képes megmutatni, hogy az adott készülék mennyire energiatakarékos. Természetesen azért itt is vannak befolyásoló tényezők. A fenti érték azt mutatja, amikor a klíma maximális teljesítményen működik és műszakilag minden rendben van vele. Szóval ez csak egy elméleti, ideális helyzetet mutat. De a nagyjábóli számításunkhoz tökéletes lesz.

Szóval van egy fogyasztásunk és egy COP értékünk.

A példa kedvéért egy gyakran vásárolt, népszerű, fűtésre is használható Fujitsu klímát fogunk venni. A japán téli fűtésre is használható berendezések közül nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik és még a fogyasztása is megfelelő. A Fujitsu KM ASYG12KMCC-ről van szó.

Ennek a készüléknek a névleges fűtési teljesítménye 4.0 kW, ami a valóságban 0.9 és 5.3 kW között változhat, igénybevételtől függően. Ehhez társul egy 4.17-es COP érték.

Hogyan számoljuk ki ebből a fogyasztást?


Nagyon egyszerűen. A névlegesen felvett áramot elosztjuk a COP értékkel. Hiszen a COP egy wattból leadott fűtési teljesítményt jelent. Szóval jelen esetben ez 4.0/4.17=0.96.

Szóval óránként 0.96 kWh áramot fog elfogyasztani a készülék, amennyiben 100%-on dolgozik. Természetesen ha az inverteres vezérlés visszaszabályoz, mert nincsen szükség ekkora hő bevitelre, akkor ez a fogyasztás jóval kedvezőbb.

Nézzük meg, hogy ez a különböző tarifákkal számolva mit is jelent majd forintban. Példánkban a 2021. április 1-től érvényes árakkal számolunk.

Az alap áram tarifa az A1, itt egy kWh elektromos áram bruttó ára 35.3 és 36.4 forint között alakul, attól függően, hogy melyik elosztóhoz tartozunk. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 36 forinttal. Így a készülékhez tartozó 4.4-es szezonális COP értéket (SCOP) és az éghajlatunkkal előre kiszámolt szezonális áramfelvételt figyelve (795 kWh/a) az egész fűtés szezonra 28.620 forint körül alakul majd.

Nézzük meg ugyanezt a H tarifa alatt, ahol egy kWh áram bruttó ára 22.69 és 23.53 forint között mozog. Itt is egyszerűsítsünk egyet, és számoljunk 23 forinttal. Ez alapján a 795 kWh x 23 Ft = 18.285 forint környékén lesz.

Szóval ezen az egy konkrét készüléken fűtési szezononként valahol 10.000 forint körüli összeget spórolhatunk meg. Mindezt csak azáltal, hogy kedvezőbb tarifára váltunk! Lehet látni, hogy azért nem havi néhány száz forintról, hanem jelentősebb összegekről is lehet itt szó. Így mindenképpen érdemes kihasználnunk a kedvezőbb áramtarifa nyújtotta lehetőséget.

Hogyan igényelhető H tarifa?

A H tarifa igénylése egyszerű. Ki kell töltenünk a szolgáltató által biztosított igénylőlapot, amihez mellékelnünk kell majd a használni kívánt készülékünk adatait (kül- és beltéri egység típus adatait és szériaszámát) papírjait is.

Ami fontos, hogy a kedvezményes díjszabás használatához külön áramkör szükséges. Ennek egy két tarifás mérőhöz kell csatlakoznia. Az is lényeges, hogy nem leválaszthatónak kell lennie a készüléknek. Azaz villásdugóval csatlakoztatott berendezéseket nem használhatunk majd erről az áramkörről.

A bekötést kizárólag hivatalos, regisztrált szerelő végezheti. Itt nem lehet maszekban bütykölgetni.

Az elbírálás általában 15-20 napot vesz igénybe, így érdemes már a fűtési szezon előtt megkezdeni a folyamatot.

Spóroljon Ön is a hűtő-fűtő klímáján!

Több módon is csökkenthetjük a klímával történő fűtés költségeit. Ennek az egyik módja a kedvezményes H tarifa kihasználása. De ugyanúgy fontos a gazdaságos működésre képes készülék kiválasztása, és a legjobb klíma árak megtalálása is.

Szakembereink segítenek Önnek kiválasztani az otthonához és pénztárcájához leginkább passzoló készülékeket, és a klímával történő fűtéssel kapcsolatban is hasznos tanácsokkal látják el Önt. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és alakítson ki az otthonában gazdaságosan működtethető klímás fűtést!

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés