Segítség, elromlott a légkondim! Mit csináljak? - Jellegzetes klíma hibák

Otthon ülsz egy forró nyári hétvégén, és élvezed a lakás kellemes hűvös levegőjét. A tévében éppen a kedvenc sorozatod megy. Az élet jó.

Segítség, elromlott a légkondim! Mit csináljak? - Jellegzetes klíma hibák
Otthon ülsz egy forró nyári hétvégén, és élvezed a lakás kellemes hűvös levegőjét. A tévében éppen a kedvenc sorozatod megy. Az élet jó.

Aztán egyszer csak elkezd kattogni a klíma, majd leáll. “Ó, hogy az a…” - gondolod magadban. Visszakapcsolod. Ugyanez történik. “Ennek meg mi baja?” - kérdezed. És már írod is be a Google keresőjébe, hogy “miért nem működik a klíma?”.

Szerencséd van, ugyanis a legjobb helyre érkeztél!

Az alábbi írásban végigvesszük a klíma meghibásodások lehetséges tüneteit, okait, és megoldásait.

Ha neked is ismerős a fenti történet, ne adj’ isten ugyanez a téli fűtési időszakban esett meg veled, akkor mindeképpen olvass tovább!

Néhány alapvető tudnivaló a légkondícionálók meghibásodásáról és javításáról

Egy klíma számtalan különböző helyen és módon romolhat el. Éppen ezért nem könnyű megtalálni a probléma okát.

Az alábbi útmutatót úgy építettük fel, hogy ebben a nehéz feladatban mégis a segítségedre legyen.

Az első részben végigvesszük a lehetséges tüneteket, és felsoroljuk, hogy mi okozhatja az adott jellegű meghibásodást.

Innen érdemes tovább haladnod, és elolvasnod a kapcsolódó részeket, ahol a konkrét hibákról, azok okairól és lehetséges megoldásaikról beszélünk majd.

Fontos kiegészítés az otthoni javítással kapcsolatban

Látni fogod, hogy sok helyen megtalálhatod a javítás módját is. Ez nem jelenti, hogy bárkinek az otthoni sufnituningot javasolnánk. Ha érted a dolgod, akkor jó kiindulási alap lehet egy-egy ilyen útmutató.

Ha azonban teljesen laikusként nézel rá a klímára, akkor ezek inkább tájékoztató jellegűek, és mindenképpen érdemes inkább szakember segítségét kérni. Ennek az okait a cikk végén részletesen is elolvashatod majd.

Még egy apró, de nagyon fontos megjegyzésünk lenne, mielőtt belecsapunk a lecsóba. Ha az alábbi útmutató alapján arra a következtetésre jutsz, hogy a meghibásodás elektromos eredetű, NE! állj neki magad megjavítani! Megfelelő szaktudás nélkül ez kifejezetten veszélyes lehet!

Illetve azt se felejtsd el, hogy mielőtt bármilyen módon hozzányúlnál a klímához, mindenképpen áramtalanítsd azt!

A meghibásodott klíma lehetséges tünetei

Ha a fentiek után úgy érzed, hogy készen állsz, akkor vágjunk is bele!

Elsőként nézzük meg, hogy milyen tüneteket tapasztalhatsz, és mi lehet ezeknek az oka. Ne feledd, innen még érdemes tovább olvasnod a kapcsolódó részeket is, hiszen a problémák megoldásait ott találod majd meg.

Na, de térjünk is a tárgyra!

Nem kapcsol be a klíma

Az egyik leglátványosabb meghibásodás lehet, ha a klíma egyáltalán nem kapcsol be. Ez olyan szempontból különösen kellemetlen, hogy laikusként így még a meghibásodás okát is nehezebben találhatjuk meg.

Lehetséges okok

 • Probléma a termosztáttal
 • Probléma az infrapanellel
 • A biztosíték le van kapcsolva
 • Konnektor probléma
 • Kondenzátor problémaA klíma nem hűt eléggé

Gyakran előforduló hiba lehet, hogy a klíma hibátlanul fújja a levegőt, azonban maga a hűtés vagy fűtés egyáltalán, esetleg sokkal gyengébben működik.

Lehetséges okok

 • Eltömődött a légszűrő
 • Koszos hőcserélő
 • Koszos ventilátor
 • Hűtőközeg problémák
 • Meghibásodott kompresszor
 • Szenzor hiba


Nem elég erős a légáram

Tapasztalhatunk olyat is, hogy a klíma alapvetően megfelelő hőmérsékletű levegőt fúj ki, azonban maga a légáram túl gyenge. Ilyenkor nem képes lehűteni a lakást, csak a beltéri egység közvetlen közelét.

Lehetséges okok • Elkoszolódott légszűrő
 • Ventilátor motor hiba
 • Probléma a hűtőközeggel
 • Szennyeződés, eltömődött légjáratok
 • Megsérült légszállító csövek


Furcsa hangot ad ki a klíma

A légkondicionálónak ideális esetben nem szabad semmilyen furcsa hangot kiadnia. Mégis szerencsés lehet, ha ilyen meghibásodást érzékelünk, mert ez sokszor azt jelenti, hogy még időben észrevettünk valamilyen komolyabb problémát. Így érdemes komolyan venni ezt a tünetet, és azonnal orvosolni a problémát. Ha nem találjuk meg egyértelműen, hogy azt mi okozza, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Attól függően, hogy milyen jellegű zajt hallunk, különböző problémákra következtethetünk.

Csiszoló, súrlódó hang lehetséges okai

 • Motor probléma
 • Meghibásodott kompresszor


Kattogó hang lehetséges okai

 • Kondenzátor probléma
 • Idegen szennyeződés a ventilátorban


Bugyborékoló hang lehetséges okai

 • Felhalmozódott nedvesség
 • Hűtőközeg szivárgása


Víz szivárgás a lakáson belül

Ha a klíma belső egysége alatt vízfoltokat vagy folyásnyomokat látunk a falon, az semmiképp sem jó jel. Ilyenkor mindenképpen meg kel keresni a hiba okát, és azonnal orvosolni azt. Ez azért is fontos, mert a rendszeren kívüli nedvesség és az elektromos készülékek nem alkotnak jó kombinációt.

Lehetséges okok

 • Eldugult kondenzátorcső
 • Elromlott a kondenzvíz szivattyúja

Víz szivárgás a lakáson kívül

Ezt a problémát általában a kültéri egységben található kondenzátor alatti nagyobb víztócsa vagy a falon látható folyásnyomok jelzik. Több lehetséges oka is lehet, ezek mindegyikét érdemes azonnal orvosolni. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképpen áramtalanítsd a klímát a lehető leghamarabb.

Lehetséges okok

 • Sérült kondenzátor tálca
 • Sérült szigetelés
 • Nem megfelelően beépített klíma

A fentiekben átnéztük, hogy melyek azok a tünetek, amikkel leggyakrabban találkozhatsz meghibásodott klímák esetében. Ha már észrevettük és beazonosítottuk a tüneteket, az egy remek első lépés. Azonban nem szabad itt megállnunk. Meg kell találni a hiba pontos forrását és orvosolni azt, lehetőleg még azelőtt, hogy nagyobb baj keletkezne.

A légkondícionálók jellegzetes hibái és megoldásaik

A következőkben egy átfogó listával szeretnénk neked segíteni, ahol megtalálhatod a felszíni tünetek legjellemzőbb okait. Nem csak az okokat és a hibákat ismertetjük, hanem ahol a javítás egyszerű vagy akár otthon is elvégezhető, ott a lehetséges megoldásokat is ismertetjük.

Fontos megjegyezni, hogy egy meghibásodott légkondícionálónál akár több probléma is fennállhat egyszerre.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét! A nem szakszerűen végzett javítás akár még több kárt is okozhat.

Légszűrő problémák

A légszűrő egy nagyon fontos feladatot lát el, ugyanis ez tartja tisztán a készüléken keresztüláramló levegőt. Így megakadályozza, hogy a légkondi port, polleneket és egyéb szennyeződéseket keringessen a lakás levegőjében.

Azonban ez az alkatrész rendszeres tisztítást és karbantartást igényel. Ennek elmaradása esetén gyakran alakulhatnak ki a légszűrőhöz köthető problémák.

Az koszos filter egészségügyi veszélyeket rejthet magában, de emellett a klíma hatékonysági fokát is jelentősen csökkenti. Amikor a szűrő koszos, a felgyülemlett kosz elállja a levegő szabad áramlását. Így kevesebb levegő képes áthaladni rajta, a klímának keményebben kell dolgoznia, és a hűtés is gyengébb lesz. Súlyosabb esetekben akár komolyabb meghibásodásokat is okozhat, hiszen a készülék túlterhelődik, ettől pedig sérülhetnek bizonyos nehezebben javítható alkatrészek is.

A leggyakrabban úgy észlelhetjük ezt a problémát, ha a légkondi gyengébben fújja ki a levegőt, vagy büdös szagot érzünk belőle. Ez egyértelműen elhasználódott szűrőre utalhat.Hogyan orvosolható?

Ha egy ideje nem volt takarítva a filter vagy elmaradt a fél évente ajánlott rendszeres karbantartás, akkor mindenképpen érdemes ránéznünk a légszűrőre.

A filter felületén található kosz eltéveszthetetlen. Így elegendő kivennünk a filtert és megnézni azt.

Ha kisállat van a lakásban, akkor általában gyorsabban eltömődik, elkoszolódik a légfilter, hiszen meg kell birkóznia a kisállat szőrrel is.

A szakmai javaslat általában az, hogy az aktívan használt klíma légszűrőjét havonta érdemes kitakarítani. Ezen túl azokban az időszakokban, amikor működik a légkondi, két havonta érdemes teljesen kicserélni a filtert.

Az újabb típusú okos légkondik már képesek jelezni, hogy mikor kell takarítani vagy cserélni a levegőszűrőt. Ez szuper hasznos lehet, ha egyébként könnyedén megfeledkezünk erről a fontos lépésről.

Ne feledjük a rendszeres, féléves vagy éves karbantartást sem! Ez az egyik legfontosabb lépés ugyanis, amivel a légkondink élettartamát meghosszabbíthatjuk.

Ha az idei szezonban elmaradt a karbantartás, vegye fel kollégáinkkkal a kapcsolatot!

Hűtőközeg problémák

A légkondicionálóban a hűtőfolyadék felelős a hő szállításáért. Ha ezzel problémák merülnek fel, akkor azt egyértelműen észlelni fogjuk, ugyanis a készülék nem fog megfelelően működni.

A leggyakoribb hiba, amikor a hűtőközeg szivárog. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt maga a folyadék mérgező, és káros a környezetre. Így semmiképpen se kerüljünk vele közvetlen kapcsolatba. A másik jelentős gond, hogy ilyenkor a rendszerben található hűtőanyag mennyisége csökken, így a légkondi nem tud megfelelően hűteni, túlterhelődik a rendszer, ennek hatására pedig más alkatrészek is meghibásodhatnak. Rossz esetben akár az egész klíma is tönkremehet ilyen esetben.

A másik problémát ennek pont az ellenkezője jelentheti, amikor túl sok a hűtőközeg a rendszerben. Ez viszonylag ritkán fordul elő, hiszen ez azt jelenti, hogy a hűtőanyag újratöltése nem szakszerűen lett elvégezve és túl sok mennyiséget töltöttek bele. Sajnos ez is komoly problémákhoz vezethet, hiszen a légkondicionálók úgy vannak tervezve, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű hűtőközegnek kell lennie a rendszerben, nem lehet se kevesebb, se több. Ha túl sok hűtőanyag van a rendszerben, megnövekszik a belső nyomás, és a klíma leállhat vagy meghibásodhat.

A hűtőközeggel kapcsolatos problémákat általában kétféleképpen észlelhetjük. Az egyik, ha látható szivárgást észlelünk. Ilyenkor általában nagy a gond, és azonnal szakemberhez kell fordulni. A másik árulkodó jel lehet, ha a klíma hűtő- vagy fűtőteljesítménye jelentősen csökken. Ez egyértelműen utalhat a hűtőközeggel kapcsolatos hibákra.

Hogyan orvosolható?

Ha a szivárgás kisebb, akkor meg kell keresnünk a pontos helyét, és azt az erre szolgáló professzionális eszközökkel megszüntetni. Ezután fontos, hogy újratöltsük az elveszett hűtőközeget.

Ha nagyobb a szivárgás, akkor előfordulhat az is, hogy az egész rendszert ki kell cserélni, mivel máshol is találhatóak meghibásodások.

Hűtőközeggel kapcsolatos hibák esetén érdemes azonnal szakemberhez fordulni. Ezt a problémát nem szabad otthon egyedül javítani, ugyanis a közeg már magában is veszélyes a természetre, ráadásul a nem szakszerű javítás további komoly hibákhoz vezethet.

Szivárgást vagy a hűtőteljesítmény csökkenését észleli? Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot a lehető leghamarabb! Segítünk!

Kompresszor problémák

A kompresszor felelős a hőleadás és a belső nyomás szabályozásáért a légkondícionálóban. Meghibásodása komoly problémát jelent, és akár az egész készülék használhatatlanná válhat, ha a kompresszor meghibásodik.

A kompresszor működése viszonylag bonyolult, javítása pedig egyáltalán nem lehetséges otthoni módszerekkel. Így jelen írásunkban nem is nagyon részletezzük az egyes meghibásodásokat.

Hogyan orvosolható?

A kompresszor meghibásodásakor minden esetben szakember segítségét kell kérni! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy kollégáink megtalálják a probléma pontos okát és segítsenek megjavítani azt!

Fontos még tudni, hogy bizonyos hibák esetén egész egyszerűen olcsóbb a teljes kültéri egység cseréje, mint a kompresszor javítása.

Kondenzvíz problémák

A hőcserélő a klíma kültéri és beltéri egységében is megtalálható, és a hőátadásért felelős. Ennek következtében a hűvös felületen kondenzvíz keletkezik, amit ideális esetben a rendszer az elvezető csövön keresztül jut gyűjtőbe, esőcsatornába, tetőre...

Azonban több helyen is hiba csúszhat ebbe a rendszerbe. Ilyenkor a probléma leglátványosabb jele a kültéri egység körüli folyás vagy tócsa.

Ezt okozhatja egy eldugult kondenzvíz cső például. Ilyenkor a csőben algásodás vagy penész alakul ki, ami elállja az átfolyó víz útját.

Előfordulhat az is, hogy a kondenzvíz szivattyú meghibásodik, és nem képes a nedvességet a megfelelő irányba terelni. Ilyenkor a megoldást általában a pumpa cseréje jelenti majd.

Hogyan orvosolható?

Amennyiben a problémát egyértelműen a kondenzátorcső eldugulása okozza, úgy azt akár otthon is kitakaríthatjuk. Természetesen ennek csak akkor érdemes nekilátni, ha egészen biztosan tudjuk, hogy mit csinálunk. És még ilyenkor is ajánlott erre a célra használt, professzionális tisztítószert használni, a neten található ecetes sufni megoldások helyett.

Ha azonban a vízszivárgást sérült szigetelés, tálca vagy pumpa okozza, akkor azonnal áramtalanítsuk a rendszert, majd forduljunk szakemberhez!

Hőcserélő problémák

A hőcserélő a klíma belső és külső egységében is megtalálható, itt adja le a készülék a rendszer által előállított hűvös vagy meleg levegőt.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a klíma látszólag kifogástalanul működik, azonban nem hűt rendesen, az utalhat arra, hogy a kültéri vagy a beltéri egység hőcserélője elszennyeződött vagy befagyot.

Ez legtöbbször úgy fordulhat elő, hogy a klíma nem volt megfelelően karbantartva, esetleg valamilyen más probléma hatására a készülékben szennyeződés halmozódik fel, rakódik le ezeken a hőleadó egységeken. Ilyenkor a külső levegő nem képes megfelelő kapcsolatba lépni a hűtőközeggel, ami így nem adja le a hőt, ennek hatására pedig megszűnik a hőátadás. A felületén található nedvesség pedig megfagy, ami elindít egy öngerjesztő folyamatot. Ennek a végén a csöveken vastag jégréteg alakulhat ki. Ez nem csak a hőteljesítményt vágja haza, de akár komolyabb meghibásodásokhoz is vezethet.

Fűtési üzemmódban természetesen bizonyos hőmérsékleti viszonyok mellett a kültéri egység felületén hó vagy jég borítás keletkezhet, melyet a gyártó által beprogramozott automatikus leolvasztás meg fog szüntetni és újra levegő által átjárható felületet hoz létre.

Hogyan orvosolható?

Először meg kell néznünk, hogy valóban fagyás okozza-e a problémát.

Ha igen, akkor hagyni kell a kialakult jégréteget leolvadni (ez fűtéskor a kültéri egységben automatikusan megtörténik). Ha a beltéri egységben tapasztaljuk a problémát, először áramtalanítsuk a készüléket, hogy az olvadó nedvesség ne okozzon zárlatot az elektromos rendszerben. Ezután hagyjuk a kikapcsolt klímát állni legalább 24 órán keresztül. Nem érdemes hajszárítóval vagy más külső hőforrással gyorsítani a folyamatot.

Ha a jégréteg csupán enyhe, akkor akár sima ventilátor üzemmódban is futtathatjuk a klímát egy ideig, hiszen az így átfújt melegebb levegő segít megolvasztani a jeget, és felszárítani a nedvességet.

Amennyiben a jegesedést a rendszer szennyeződése okozota, úgy vegyük fel a kapcsolatot klímaszerelővel! Ő szakszerűen kitisztítja a készüléket, hogy a hiba ne ismétlődhessen meg a jövőben.

Ventilátor problémák

klímában a kültéri és a beltéri egység közötti hőszállítást a ventilátor keltette légmozgás segíti elő. Ez felelős azért is, hogy a lakásba kerülő levegő egyenletesen oszoljon szét, mindenhova eljusson.

Ha a ventilátor meghibásodik, akkor a légmozgás csökken, ezáltal pedig a hűtés vagy fűtés hatékonysági foka is jelentősen romolhat. Ráadásul ilyenkor a kompresszornak keményebben kell majd dolgoznia, ami túlmelegedéshez és maradandó károsodáshoz is vezethet.

A ventilátorral kapcsolatos problémákat általában a vezetékek vagy valamelyik alkatrész meghibásodása, kilazulása okozza.

Hogyan orvosolható?

A ventilátor esetében nehéz laikusként megmondani, hogy pontosan melyik alkatrész okozza a problémát. Ezért ilyenkor érdemes minden esetben szakember segítségét kérni. A legtöbb, amit mi magunk megtehetünk, hogy megnézzük, hogy nem került-e a külső egységbe valamilyen idegen test, például madár, darázsfészek vagy más szennyeződés. Ritkán, de az is előfordulhat, hogy ez okozza a ventilátor leállását.

Szenzor problémák

Ha működési rendellenességet tapasztalunk a légkondícionálónál, előfordulhat az is, hogy a hiba nem magában a készülékben, hanem a hőmérsékleti szenzorban, érzékelőben található. Ez a készülék érzékeli a lakás hőmérsékletét, és ez alapján szabályozza a klíma működését.

A meghibásodott termosztát hibás jelet küldhet a légkondinak, ami ennek következtében nem hűt, fűt rendesen.

A termosztát meghibásodásának több oka is lehet. Előfordulhat, hogy a házban szennyeződés található, ami jó esetben csak por, rosszabb esetben akár rozsdásodás is lehet.

A szenzor megfelelő működését akadályozhatja az is, ha a beltéri egység olyan helyre lett elhelyezve, hogy a külső tényezők hatással lehetnek a mért hőmérsékletre (pl: lapostető alatt nincsen megfelelő szigetelés és a forró tető meleg levegője hatással van az alatta elhelyezett klímára ami folyamatosan azt érzékeli, hogy nyáron túl magas a hőmérséklet és hűtésre van szüksége).Hogyan orvosolható?

Első lépésként ellenőrizzük le, hogy nem merültek-e le az elemek a távirányítóban. Ha lemerültek, cseréljük ki őket!

Okos termosztát használatakor ellenőrizzük, hogy nincs-e napon vagy olyan helyen ahol közvetlenül érinti a beltéri egységből való légáram. Ebben az esetben tegyük át egy másik helyre.

Ha nem elkerülhető a külső hőmérsékleti hatások megszüntetése, akkor állítsuk a klíma készülék távirányítóját magasabb vagy alacsonyabb értékre, hogy a szoba hőmérséklete legyen megfelelő és hagyjuk figyelmen kívül a távirányítón megjelenő fok értékeket. Így meg fogjuk tudni oldani, hogy személyre szabva azt kapjuk a berendezéstől amilyen komfortos érzetet szeretnénk.

Motor kondenzátor problémák

A klíma motorjában található kondenzátor nem keverendő össze a kültéri egység hőleadásért felelős részével. Bár a nevük azonos, itt egy teljesen másik alkatrészről van szó, ami a motor indításakor hivatott egy kezdeti elektromos löketet adni.

Ha a légkondi minden látható ok nélkül ki- és be kapcsol, miközben kattogó hangot hallunk, akkor szinte biztos, hogy a motor kondenzátorával van probléma.

A legmelegebb nyári napokon ez az alkatrész túlmelegedhet. Emellett az áramkör instabilitása, vagy a túl gyakori hőfok változás hatására is sérülhet.

Hogyan orvosolható?

Ha a motor kondenzátorának meghibásodására gyanakszunk, mindenképpen szakember segítségét kell kérni. Az elektromos alkatrészek szakszerűtlen javítása nem csak további problémákhoz vezethet, de veszélyes is!

Problémák a biztosítékkal

Előfordulhat, hogy a klíma azért nem működik, mert a biztosíték le van kapcsolva. Ha mi kapcsoltuk le, akkor a megoldás viszonylag egyszerű, vissza kell kapcsolni. Sajnos a legtöbb esetben azonban nem ez okozza a problémát.

Ha a klíma - vagy valamilyen más elektromos eszköz - lecsapja a biztosítékot, annak több különböző oka is lehet.

Van hogy maga a hálózat túl gyenge vagy túlterheltük. Túlfeszültség is okozhatja a problémát.

Az is előfordulhat, hogy a hálózat, és a klíma is rendben van, a hiba pedig magában a biztosítószekrényben keresendő.

Hogyan orvosolható?

Ahogy minden elektromos problémánál, úgy itt is szakembert kell hívni. Mindenképpen áramtalanítsuk a klímát, amíg az nincs megjavítva, ugyanis a fenti hibák némelyike akár elektromos tüzet is okozhat!

Elektromos hálózati problémák

A fenti problémához nagyban hasonlít az elektromos hálózat meghibásodása, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a biztosítékot sem feltétlen csapja le a klíma.

A legárulkodóbb jel lehet, ha a klíma feltűnően sokszor kapcsol ki és -be. Ez nem csak roppant kényelmetlen, de komoly meghibásodásokhoz is vezethet. A kompresszor és a ventilátor is gyorsabban használódik el, ha túl sokszor van nem megfelelően ki- és bekapcsolva. Emellett az elektromos meghibásodás következtében sav halmozódhat fel, ami további problémákhoz vezet majd.

A légkondicionálók kompresszora, elektronikája és ventilátora egy egységes hálózatot alkotnak. Ha ebben a rendszerben bárhol hiányosság lép fel - például egy vezeték rozsdásodása - akkor a klíma nem képes megfelelően működni.

Az elektromos hálózat hibáját túlfeszültség is okozhatja, a tünetek hasonlóak lesznek.

Hogyan orvosolható?

Az elektromos problémák esetében mindenképpen forduljunk szakemberhez, ne próbáljuk meg azokat magunk megjavítani!

Központi hűtéssel kapcsolatos problémák

A központi hűtési rendszer esetében a kezelt levegőt csövek szállítják a lakás különböző pontjaira. Ilyenkor lehetséges, hogy a hibát ezeknek a csöveknek a problémája, sérülése okozza.

Egyértelmű jel lehet, ha a klíma látszólag megfelelően működik, azonban a lakás bizonyos pontjain nem érezzük a meleg vagy hűvös levegőt. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy a rendszer valahol szivárog.

Ez nem csak azért kellemetlen, mert nem működik megfelelően a rendszer. A csöveken található repedéseken, lyukakon keresztül a légáram port és más szennyeződéseket szippanthat be. Ez a kosz utána a levegőbe kerül, de akár a rendszer bizonyos részeit is eltömítheti, ami további problémákhoz vezet majd.

A másik - egészen triviális - hiba lehet, ha valamelyik kimeneti nyílás nem szellőzik megfelelően. Lehet, hogy egy új bútor vagy valami más zárja el a levegő útját. Szerencsére ilyenkor a megoldás nagyon egyszerű, odébb kell rakni az adott objektumot.

Hogyan orvosolható?

Ha arra gyanakszunk, hogy a központi rendszer légszállító csöveivel lehet a probléma, akkor érdemes elvégeznünk egy tesztet. Állítsuk maximális teljesítményre a klímát, majd kezdjünk el repedéseket, lyukakat keresni a vezetékeken!

Az ilyen lyukak legtöbbször a csatlakozások mentén alakulnak ki, szóval érdemes először ezeket ellenőrizni.

Ha megtaláltuk a hiba forrását, akkor ideiglenes megoldásként vastag szigetelőszalaggal is lezárhatjuk a lyukat. Hosszútávon azonban érdemes a professzionális megoldást választani. Lehet kapni kifejezetten erre a célra készült tömítőanyagot, amivel a repedés vagy lyuk tökéletesen javítható.

Ezt akár mi magunk is megtehetjük. Azonban ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy csak nem akarunk ezzel vesződni, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Mikor kell klímaszerelőhöz fordulnom?

A fentiekben számos problémát körüljártunk. Több esetben megnéztük azt is, hogy hogyan orvosolhatóak ezek a gondok otthoni módszerekkel.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha mi magunk is megszerelhetjük a klímát, miért forduljunk szakemberhez?

Az igazság az, hogy a klímák drága és bonyolult berendezések. Minden egyes modell egy kicsit más. Így nincs, és nem is lehet általános szerelési útmutató. Ráadásul ha valamit rosszul csinálunk, akkor előfordulhat, hogy még nagyobb bajt okozunk.

Vannak olyan esetek, amikor nem is kerülhető meg a szakember. Ilyen például egy elektromos jellegű meghibásodás. Ezek javítása életveszélyes is lehet, és semmiképpen sem szabad belefogni, ha nem értünk hozzá! Kisebb hibákat akár mi magunk is kijavíthatunk, de még ezekben az esetekben is sokszor érdemesebb inkább szakember segítségét kérni.

Ennek több oka is van:

 • Biztosak lehetünk benne, hogy a szakember által végzett javítás szakszerű lesz
 • Amivel otthon hosszú órákat pepecselnénk - bizonytalan eredménnyel! - az egy klímaszerelőnek néhány perces rutinfeladat
 • Nem kockáztatjuk, hogy még nagyobb hibát okozzunk a készülékben, amihez aztán ígyis-úgyis szerelőt kell majd hívni
 • Egy szakember észrevehet olyan további hibákat is készülékben, amik nekünk egyszerűen elkerülnék a figyelmünket
Klímaszerelő szakembereink hosszú évek tapasztalatával, és kiváló szakképzéssel állnak rendelkezésére a legapróbbtól az igazán komoly meghibásodásokig. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és hamarosan újra élvezheti a tökéletesen működő klíma nyújtotta kényelmet!
Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés