Rezsicsökkentés fűtő klímával

Az utóbbi időszak egyik legfelkapottabb témájává vált a rezsicsökkentés. A megemelkedett energiaárak és a dráguló rezsiszámlák szinte minden háztartást érintenek. Sokan keresik, hogy hol lehet spórolni, és az egyik gyakran előkerülő megoldási javaslat a klímával történő fűtés.

Rezsicsökkentés fűtő klímával
Az utóbbi időszak egyik legfelkapottabb témájává vált a rezsicsökkentés. A megemelkedett energiaárak és a dráguló rezsiszámlák szinte minden háztartást érintenek. Sokan keresik, hogy hol lehet spórolni, és az egyik gyakran előkerülő megoldási javaslat a klímával történő fűtés.

Az alábbi cikkünkben körüljárjuk, hogy mit érdemes tudni a fűtő klímákról, a klímaszerelés során mekkora költségekre lehet számítani. Valóban alternatívája lehet a gázfűtésnek? Olcsóbban vagy drágábban jövünk ki vele? Mennyibe kerül a kiépítése? Mikorra térül meg?

Ezekre és hasonló kérdésekre keressük majd a választ. Tarts velünk, ha te is szeretnél sprólni a rezsiszámláidon!

Mitől lesz egy klíma hűtő-fűtő klíma?

Az régóta nem titok, hogy a klímákat fűtésre is lehet használni. A legtöbb modern klíma berendezés rendelkezik is ezzel a funkcióval, így nem feltétlen kell külön olyan készüléket keresnünk, ami tud fűteni is.

Azonban mégis fontos különbséget tenni azok között a légkondícionálók között, amik képesek fűteni és azok között, amik konkrétan hűtő-fűtő klímák.

Hogy miben különböznek pontosan? Leginkább a hatékonysági fokukban.

A hagyományos klímák bár képesek fűtésre, ezt jelentősen alacsonyabb hatásfokon teszik. Általánosságban elmondható, hogy minél hidegebb van kint, annál nehezebb a klímának befűteni a lakást. Minden készüléknél van egy bizonyos hőfok, aminél elkezd meredeken romlani a teljesítménye. A hagyomáynos klímáknál ez a pont viszonylag hamar elérkezik. Innentől kedzve hiába tud fűteni a klíma, nem feltétlen teszi azt gazdaságosan. Egy idő után pedig már nem is képes elegendő hőt termelni.

Ezzel szemben a fűtő klímák pontosan arra lettek optimalizálva, amit a nevük is mutat. Azon kívül természetesen, hogy a hűtésben is kiválóak. Ezeknél a készülékeknél sokkal később jön el az a pont, ahonnan már nem tudnak gazdaságosan és hatékonyan működni. Bizonyos készülékek akár -30 fokban is tökéletesen képesek ellátni a feladatukat. Nyilván Magyarországon ilyen extrém hőmérsékletekkel szerencsére nem kell számolnunk. Azonban ez azt is jelenti, hogy ezekkel a klímákkal a hazai éghajlati viszonyok mellett nagyon hatékonyan lehet fűteni.Mennyit fogyaszt a klímás fűtés?

A klímák fogyasztása sok különböző tényezőtől függ.

Jelentősen változhat a havi fogyasztás attól függően, hogy mekkora lakást és hány darab készülékkel fűtünk be. A ház szigetelése is fontos szempont lesz. Illetve természetesen a klíma hatékonysága, hatásfoka is szerepet játszik majd a végső eredményben.

Az sem könnyíti meg a számításokat, hogy a klíma tényleges pillanatnyi fogyasztása jelentősen változik majd attól függően, hogy éppen milyen fokozaton működik. A legtöbb modern klímaberendezés képes intelligensen szabályozni a saját működését, és mindig csak annyit fűt, amennyit éppen szükséges. Ezért akár óráról-órára is változhat a fogyasztásuk.

Amit érdemes megnézni, hogy mennyit megy a klíma egy nap, és óránként átlagosan mennyit fogyaszt. Illetve érdemes még összehasonlítani az egyes készülékek hatékonysági fokát is. Ezt fűtés esetében az úgynevezett SCOP érték mutatja majd meg.

Így sajnos pontos értéket nehéz mondani, ez háztartásról háztartásra jelentősen változhat.

Gáz vagy villany fűtés?

Általában elmondhatjuk, hogy a villanyfűtés a legtöbb esetben hatékonyabb energiafelhasználással rendelkezik, mint a gázfűtés.

Ehhez azonban fontos, hogy a ház szigetelése és a fűtésre használt készülékek is megfelelőek legyenek.

Már a megemelkedett energiaárak előtt is sokan voltak, akik teljesen átálltak elektromos fűtésre. Mivel nem csak hatékony, de egyben kényelmes is.

A gáz és a villany tökéletesen kiegészíthetik egymást

Sok esetben a klímás fűtés egyfajta kiegészítőként szolgál. Ezt temperáló fűtésnek nevezzük.

A lényege, hogy egy hagyományos fűtési rendszer biztosítja a lakás állandó hőjét, ezt azonban viszonylag alacsony szinten tartjuk. Így rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk. Azonban az alacsony hőmérséklet, alacsony komfortérzettel is jár.

Itt jönnek képbe a klímák, amikkel úgynevezett temperáló fűtést végezhetünk. Azaz ahol éppen tartózkodunk, abban a helyiségben rásegítünk a fűtésre a klímával, kényelmes szintre emelve ezzel a hőmérsékletet. A klímák azért nagyon jók ebben, mert pillanatok alatt képesek meleget varázsolni a helyiségben.

A mostani helyzetben hatalmas előnyt jelenthet, ha egyszerre tudunk elektromos és gáz alapú fűtést is használni. Hiszen a kettőt varriálva könnyebben maradhatunk a rezsicsökkentett kereten belül mind a villany, mind pedig a gáz számlánkkal. Ha éppen túl sok gáz fogy, akkor lejjebb vehetjük a gázkazánt és kicsit feljebb tekerhetjük a klímát.

A temperáló fűtés egyébként is egy nagyon okos megoldás, amivel rengeteget spórolhatunk, anélkül, hogy jelentősen csökkenne a komfortérzet. Azonban a mostani helyzetben még az eddiginél is sokkal jobb megoldást jelenthet.

Ne feledkezzünk meg a H-tarifáról!

A H-tarifa egy olyan speciális díjszabás, amit a hőszivattyús fűtésre vehetünk igénybe. Mint például a fűtő klíma.

Ennek két hatalmas előnye van.

Az egyik, hogy a H-tarifa árszabása jóval alacsonyabb, mint a hagyományos hálózaté.

A másik pedig, hogy a H-tarifa nem számít bele a rezsicsökkentett áron kapható elektromos áram keretbe.

A megigénylése egyszerű, mindössze néhány dolgot kell leadnunk a szolgáltató felé. Erről korrábban már írtunk bővebben.

A hátránya viszont, hogy teljesen külön áramkörön fut, amit ki kell építeni. Így külön mérőórát is kap majd, és erre a hálózatra semmilyen más készüléket nem lehet rákötni. Illetve ha nincs szabványosítva a mérőhely, akkor ezt is el kell végezni a H-tarifa igénylése előtt, ami nagyjából 2-500.000 forintos plusz kiadást jelenthet; extrémebb esetben akár 800.000 Ft fölötti is lehet ez az összeg.Mennyibe kerül egy fűtő klíma telepítése?

Ha még nincs klímás fűtésünk, akkor számításba kell vennünk a rendszer kiépítésének költségét, és ezt összevetni azzal, hogy potenciálisan mennyit tudunk majd spórolni az elektromos fűtéssel. Ezekből megkaphatjuk, hogy mikorra fog megtérülni a befektetés.

A klímás fűtőrendszer bekerülési költség három tényezőből fog összetevődni.

Az első a készülék ára. Itt nyilván a jobb hatékonyságú készülékek drágábbak lesznek, de az alacsony fogyasztás miatt vissza is hozzhatják majd az árukat.

A második a klímaszerelés árának a költsége. Ez magában foglalja a munkadíjat, és az alapanyagokat is.

A harmadik pedig a H-tarifa telepítése, esetlegesen kiépítése, ha ezt szeretnénk igénybe venni. (Ami erősen ajánlott.)

Akkor most végülis megéri a klímával történő fűtés vagy sem?

A klímás fűtésnek számos előnye van, és hosszútávon mindenképpen érdemes lehet beruházni egy ilyen fejlesztésbe.

Azonban minden ház és minden háztartás eltérő. Ezért pontos számításokat nehéz látatlanban végezni.

Kollégáink azonban szívesen segítenek önnek megtervezni a klímás fűtést, és annak költségeit. Így ha kérdése van, keressen minket bátran!
Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés