Mit jelent a klíma téliesítése, és mikor van rá szükség?

Gyakran találkozhatunk az interneten a klíma téliesítéssel, mint fogalommal. De mit is takar ez valójában?

Mit jelent a klíma téliesítése, és mikor van rá szükség?

Gyakran találkozhatunk az interneten a klíma téliesítéssel, mint fogalommal. De mit is takar ez valójában? Mikor van rá szükség? Kinek kell elvégeznie? Mit kell egyáltalán csinálnunk, hogy a klímánk “téliesítve” legyen? 

Ezekre a kérdésekre keressük majd a válaszokat következő írásunkban. Ha Önnek is javasolták már, hogy téliesíteni kellene a klímáját, akkor olvasson tovább!

Klíma téliesítése? Az meg mit jelent?

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a légkondicionálók csak a nyári időszakban töltöttek be fontos szerepet. A modern hűtő-fűtő klímák elterjedésével ezek a berendezések egész évben relevánsak maradnak, és télen-nyáron segítenek kényelmesebbé tenni az életünket.

Ezzel együtt valamelyest megváltozott a klíma téliesítés jelentése és fontossága is.

Ugye a kifejezésből már elég egyértelműen adódik, hogy miről van szó. A klímát fel kell készíteni a téli időszakra. Ez idáig rendben is van, viszont a hogyan az, ahol jelentős eltérések lehetnek.

Mi a különbség klíma téliesítés és klíma téliesítés között?

Kettő jelentősen eltérő szituációról beszélhetünk klíma téliesítés kapcsán. Ezek pedig eltérő teendőket hoznak magukkal.

Az első eset, ha a téli időszakban NEM szeretnénk használni a klímaberendezést. Ez akkor fordulhat elő, ha a lakás vagy ház fűtése más módszerrel már megoldott, a légkondicionáló pedig csak a nyári hűtés szerepét tölti be. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy régebbi fajta hűtő vagy modernebb hűtő-fűtő klímánk van otthon, a menetrend nagyjából ugyanaz lesz.

A második eset kicsit bonyolultabb. Ez akkor állhat fenn, ha a téli időszakban szeretnénk ténylegesen fűtésre használni a légkondicionálót. Ilyenkor nem elég a kikapcsolt állapotú készüléket felkészíteni a nagyobb hidegekre, hanem azt is biztosítani kell, hogy akár komolyabb mínuszok esetén is zavartalanul működhessen a gép. Ez különösen fontos, ha a lakásban a klíma egyedüli megoldásként tölti be a fűtés szerepét. Hiszen ilyenkor egy potenciális meghibásodás komoly károkat és elképesztő kényelmetlenséget okozhat a család számára.

A következőkben mindkét eshetőségre kitérünk, attól függően érdemes tovább olvasnia, hogy Önnél melyik változat az aktuális.

Hogyan téliesítsem a klímát, ha nem szeretnék vele fűteni?

Ebben az esetben nem lesz kifejezetten bonyolult dolgunk. Ilyenkor a fő cél az, hogy a téli hidegben ne sérüljön a készülék, majd a nyári szezonban ismét készen álljon a használatra.

Ehhez azonban meg kell tennünk néhány fontos lépést.

1. - Áramtalanítsuk a klímát

Egy fontos lépésről van szó, amit sokan hajlamosak elfelejteni. Ha nem kapcsoljuk ki teljesen a klímaberendezést, akkor egy-egy melegebb téli napon automatikusan elindulhat.

Ez azért jelent problémát, mert ilyenkor a készülék nem feltétlen áll készen a téli hidegben való működésre. Az egész berendezés le van hűlve, a kondenzvíz pedig megfagyhat, így sérülhetnek az alkatrészek.

A legegyszerűbben úgy kerülhetjük ezt el, ha teljesen lekapcsoljuk a légkondicionálót.

2. - Tisztítsuk meg a légkondicionáló környékét

A nyári használat során sok kosz gyűlhet össze közvetlenül a készüléken és a környékén is. Ezeket érdemes a szezon végén eltakarítani. Ebben sokat segít majd, ha a kültéri egység elhelyezése szakszerűen történt meg.

A klíma külső egységén találhatunk pókhálókat, összegyűlt leveleket, madárürüléket, de egyéb organikus hulladékokat is.

A légkondícionáló közelében maradó szerves hulladék bepenészedhet. Ha ráesik a hó, plusz nedvességet kaphat, ez pedig semmiképp sem higiénikus.

Ezt egyszerűen elvégezhetjük egy slag segítségével. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne használjunk túl nagy víznyomást, attól ugyanis sérülhetnek az érzékenyebb alkatrészek. Illetve az is fontos, hogy takarítás után hagyjuk teljesen kiszáradni a készüléket.

3. - Végeztessük el az éves karbantartást

Ez egy nagyon fontos rutinfeladat, amiről sajnos sokan megfeledkeznek. Vagy ha eszükbe is jut, úgy gondolják, hogy ezen akár spórolhatnak is kicsit. Ez igaz is egyébként, a kérdés csak az, hogy milyen áron.

Sajnos a nem megfelelően karbantartott és tisztított klíma könnyebben meghibásodhat. Ez viszont még csak a kisebbik baj. A karbantartás elmaradása lehetővé teszi, hogy a készülék lakás felőli egységében különböző organikus szennyeződések, baktériumok, gombák, vírusok telepedjenek meg. Amikor pedig hónapokkal később újra beindítjuk a klímát, ezek a káros organizmusok vidáman vándorolnak majd át a szoba levegőjébe. Így hosszútávon sajnos a családunk egészségét tesszük kockára a rendszeres karbantartás elmaradásával.

Szóval nagyon fontos, hogy ne csak kívülről, de belülről is tiszta legyen a légkondicionáló készülék. Erre pedig a legjobb időszak az átmeneti vagy téli szezon. Ilyenkor egyébként sem használjuk a készüléket, de a klímás cégektől is könnyebben kapunk majd időpontot a karbantartásra.

4. - Takarjuk le a légkondicionálót

Ha már elvégeztettük az éves tisztítást, akkor ez egy fontos lépés. Ha majd csak tavasszal tervezzük, akkor is érdemes megóvni a készüléket a téli időszak viszontagságaitól.

Itt az egyik legegyértelműbb veszélyt a hó jelenti majd. A készülék tetején lerakódott hó előbb utóbb elolvad. Ezzel nedvesség kerülhet a rendszerbe, de még annak a veszélye is fenn áll, hogy a megolvadt hó újra megfagy, ettől pedig sérülhetnek a klíma alkatrészei.

Nyilvánvalóan azt is érdemes elkerülni, hogy a használaton kívüli időszakban por, levelek, bogarak és egyéb szennyeződések kerüljenek a légkondicionálónkba.

Egyszerű megoldás lehet erre egy védőfóliával lefedni a klímát, ez azonban nem mindig a legjobb választás. A nem megfelelően felhelyezett fólia alá ugyanis madarak vagy rágcsálók fészkelhetnek be, hiszen ott keresnek menedéket a téli hideg elől.

Érdemesebb egy külön erre a célra szolgáló borítást keresni, ami anélkül védi meg a klíma külső egységét, hogy közben otthont nyújtana az apróbb állatoknak. Ilyeneket klímás cégeken keresztül tudunk a legegyszerűbben beszerezni, de akár otthon is barkácsolhatunk ilyen fedelet.

5. - Fedjük le a szabadon álló csöveket

Ahhoz, hogy megvédjük a klíma szabadon álló csöveit, érdemes egy vastag polifoam szigetelőréteget elhelyezni rajta. Ilyen csöveket bármelyik barkácsboltban kaphatunk.

Elegendő őket ráhúzni a klíma kültéri csöveire, majd szigetelőszalaggal vagy gyors kötözővel rögzíteni. Ez megvédi a fém alkatrészeket és a hűtőközeget is.

6. Ellenőrizzük néha a klímát télen is

Ezzel igazából meg is volnánk minden teendővel. Nyugodtan hátradőlhetünk és várhatjuk, hogy újra eljöjjön a kellemes nyári meleg.

Azonban ez mégsem teljesen igaz. Időről-időre a téli hónapokban is érdemes egy-két gyors pillantást vetnünk a klíma külső egységére. Ilyenkor elsősorban arra kell figyelnünk, hogy nem rakódott-e túl sok hó a készülék tetejére. Ez ugyanis megterhelő súlyt jelenthet. Ha nagyobb havazás van, akkor mindig söpörjük le az összegyűlt havat a klíma tetejéről.

Illetve, ahogy már fentebb is említettem, azt is megvizsgálhatjuk ilyenkor, hogy nem fészkeltek-e kisebb állatok a téli borítás alá.

Szükséges ezekhez szakembert hívni, vagy elvégezhetem én magam is a téliesítést?

Ahogy klímaszereléskor, úgy a klímaberendezés téliesítésénél is több szempontból is érdemesebb szakembert hívni. Egyrészt csak így lehetünk benne biztosak, hogy szakszerűen lett elvégezve a munka. Másrészt pedig a készülék garanciáját is elbukhatjuk, ha magunktól nekiállunk bütykölni vele. Arról már nem is beszélve, hogy a törvényi előírások szerint is csak így lesz szabályos a karbantartás.

A többi lépést mi magunk is elvégezhetjük, de én úgy gondolom, hogy érdemesebb hozzáértő szakemberre bízni a téliesítést.

Ezzel elkerülhetjük az esetleges apróbb hibákat, amiket később így is, úgy is szakemberrel kellene kijavíttatni.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy szakértő kezekre bízná inkább a légkondicionáló rendszerét, akkor vegye fele velünk a kapcsolatot! Kollégáink mindenben a segítségére lesznek!

Hogyan téliesítsem a klímát, ha fűteni szeretnék vele?

A másik eshetőség, ha a téli időszakban fűteni szeretnél a klímával. Ez a modern légkondicionálók egyik legnagyobb előnye, így érdemes egyébként kihasználni. Egy jól megtervezett klímarendszer képes teljesen helyettesíteni a hagyományos fűtési módszereket, de akár kiegészítő, temperáló fűtésre is használhatjuk őket a hidegebb napokon.

Természetesen ilyenkor is érdemes néhány dologra ugyanúgy odafigyelni a fentiekből is.

  • Végeztessük el az éves karbantartást! Hűtő-fűtő klímákat érdemes ősszel és tavasszal is megtisztíttatni.
  • Figyeljünk, hogy ne rakódjon túl sok hó a külső egységre.
  • Tisztítsuk meg a klímát és a környékét még a hideg beállta előtt.

De mit is jelent ezeken túl a hűtő-fűtő klíma téliesítése?

Ilyenkor leginkább arról van szó, hogy hogyan tudjuk a téli hidegekben a legoptimálisabban működtetni a készüléket, illetve hogyan kerülhetjük el az esetleges meghibásodásokat.

Miben különbözik a klímák téli és nyári működése?

Ahhoz, hogy megérhessük, hogy miért van szükség erre az egész történetre, érdemes először arról beszélnünk kicsit, hogy miért változtatja meg az egész történetet a téli hideg.

A modern split klímák mindegyike képes már fűtés üzemmódra, azonban jelentős különbségek lehetnek a hatékonysági fokukban. A légkondicionálókon Celsius-fokban szokták megadni, hogy milyen hőmérsékletig képes hatékonyan fűteni. Ez a kinti hőmérsékletet jelöli és mínusz fokokban szokták megadni.

Ha például -15 C° van megadva egy készüléken, azt az jelenti, hogy elméletben ilyen kinti időjárás mellett még képes fűteni. Azonban minél közelebb kerülünk ehhez a határértékhez annál inkább csökken a fűtési hatékonyság.

Miért fontos, hogy ne erőltessük túl a klímánkat?

Mi történik, ha a kinti hőmérséklet ennél hidegebb és mégis megpróbálunk fűteni a klímával? A legtöbb készülék rendelkezik biztonsági termosztáttal, ami nem is engedi a fűtést bizonyos határ alatt. Ennek biztonsági okai vannak, ugyanis a nem megfelelő hőmérsékleten használt klíma könnyedén meghibásodhat. Nagyobb hidegekben több veszélynek is kitesszük a klímát, ha az nincs fűtésre optimalizálva.

Lehűlhet a kenőfolyadék

A kompresszor hibátlan működéséhez szükség van valamilyen kenőanyagra. Ez a folyadék azonban túl nagy hidegben lehűlhet, besűrűsödik, nem képes ellátni a feladatát. Így pedig túlterhelődhet, meghibásodhat a kompresszor.

Túlmelegedhet a kompresszor

Minél hidegebb van odakint, annál nagyobb terhelésnek van kitéve a kompresszor. Ha nem tartjuk be a készülék előírásait, túlterhelhetjük vele a klímát, ami akár javíthatatlan meghibásodásokhoz is vezethet.

Megfagyhat a kondenzvíz

A klíma működése közben nedvesség képződik. Ez a hőmérséklet különbségből adódó lecsapódó pára. A nyári időszakban ezzel nincs is probléma, hiszen egyszerűen távozik majd a kondenzvíz elvezetésnek köszönhetően. Télen azonban megfagyhat ez a folyadék, ami nem csak a klíma hatékonyságát csökkenti jelentősen, de műszaki problémákat is okozhat.

Akkor mégis hogyan fűtsek biztonságosan a klímámmal?

Nem kell megijednünk, a fenti problémák csak akkor fenyegetnek bennünket, ha nem az előírásoknak megfelelően használjuk a klímánkat.

Ahhoz, hogy biztonságosan fűtsünk egy klímával valamilyen szinten muszáj a kinti egységet is melegen tartanunk. Ez ugye azért nehéz feladat, mert amikor odabent fűtünk, akkor a működési elvből adódóan a kinti egység hűteni fog. Így még hidegebb lesz odakint, mint azt egyébként az időjárás indokolná.

Két nagyon fontos része van a klímának, amit a legnagyobb hidegben is melegen kell tartanunk. Az egyik a csepptálca, a másik a kompresszor alja.

Az előbbi azért lényeges, hogy a kondenzvíz ne fagyjon rá a tálcára. Ha ez mégis megtörténik nem csak a működési hatékonyság csökken, de a lerakódott jégréteg akár olyan vastag is lehet, hogy hozzáér a ventilátorhoz, ami így könnyedén megsérülhet, eltörhet.

Az utóbbi pedig a már fentebb is említett kenőfolyadék miatt lényeges. Ez az úgynevezett karter fűtés, és a kompresszor működéséhez elengedhetetlen olajat tartja melegen. Így az nem tud besűrűsödni.

A piacon található klímák közül nem mindegyik rendelkezik ezekkel a fűtési technológiákkal.

Mi az a klíma téliesítő szett?

Mivel egyre inkább elterjedtek a konkrétan fűtésre optimalizált klímák, ezért ilyen szettekkel már inkább csak elvétve találkozhatunk. Ha viszont régebbi klíma berendezésed van, ami nem feltétlen rendelkezik még csepptálca- és karter fűtéssel, akkor ez egy áthidaló megoldás lehet.

Itt egy olyan szettről van szó, ami külön tartalmazza a csepptálca és karterfűtéshez szükséges eszközöket. Természetesen ezt rá kell majd szerelned a klímára, és nem csak plusz munkát, de plusz költséget is jelent majd. Ráadásul eléggé sufni-tuning jellege van, emiatt nem szoktuk jó szívvel ajánlani.

Mi a különbség hűtő-fűtő és hűtő-fűtő klímák között?

Alapvetően három nagyobb kategóriára oszthatjuk fel a légkondicionálókat fűtési hatékonyság szempontjából.

1. Hagyományos inverteres klímák

Ezek a készülékek nincsenek fűtésre optimalizálva, de a működésüket megfordítva mégis lehetséges velük a fűtés. Azt érdemes róluk tudni, hogy nem rendelkeznek sem csepptálca, sem pedig karterfűtéssel.

Névlegesen -15 C°-ig lehet velük fűteni, de a hatékonysága jelentősen csökken a hidegebb időszakokban. Ráadásul ugye a fentebb említett fagykárok is veszélyt jelentenek majd.

Az ilyen légkondicionálók nem alkalmasak rá, hogy kiváltsák a hagyományos fűtést. A hidegebb napokon nem számíthatunk rájuk, fennáll a meghibásodás veszélye is, és nem is kifejezetten gazdaságosak.

2. Téliesített klímák

Ezek a légkondicionálók már rendelkeznek csepptálca és karter fűtéssel is. Viszont a karterfűtés akkor megy, amikor a klíma éppen nem fűt. Emiatt előfordulhat olyan, hogy egy hidegebb napon úgy indul el a klíma, hogy a kenőolaj még nem melegedett fel eléggé, ez pedig a kompresszor meghibásodásához vezethet.

Névlegesen -20 C°-ig használhatóak, de itt is csökken a hatékonysági fok, ahogy egyre hidegebb van kint.

Temperáló fűtéshez tökéletes ez a típus. Amikor szükséges, akkor kicsit bekapcsoljuk, amikor pedig ki van kapcsolva a kinti egység fűtése képes biztosítani a megfelelő téli működést.

3. Fűtésre optimalizál klímák

Ezek a klímák azok, amikkel már teljesen kiválthatjuk a hagyományos fűtési módszereket. Tökéletesen alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsük velük. Ennek érdekében másfajta kompresszorral, nagyobb hőcserélővel, és nagyobb kinti egységgel rendelkeznek. Így nem csak biztonságosabb a használatuk, de a hatásfokuk is jóval kedvezőbb.

Névlegesen -35 C°-ig használhatóak, de akár -20 C°-ig is képesek megőrizni ugyanazt a hatékonysági fokot, amit melegebb hőmérsékleten hoznak.

Segítségükkel gazdaságosan, biztonságosan és kényelmesen fűthetünk egész télen. Ráadásul egyáltalán nem kell majd aggódnunk az esetleges meghibásodások miatt.

Ezek szerint minden esetben megéri a fűtésre optimalizált klímát választani?

Azt tudnunk kell, hogy ezek a készülékek általában nagyságrendekkel drágábbak.

Az egyik előnyük, hogy hatékonyabban működnek. Ez azt jelenti, hogy egységnyi elektromos áramból nagyobb hőt képesek előállítani, mint a nem fűtésre optimalizált klímák. Így hosszútávon olcsóbb lesz a fűtés. Azonban csak emiatt még nem feltétlen éri meg ezeket a készülékeket választani, mert a villanyszámlán megspórolt összeg nagyjából annyi lesz hosszútávon, amivel drágábbak ezek a készülékek.

Ami viszont nagyon fontos, hogy a fűtésre optimalizált klímáknál nem kell majd meghibásodástól tartanunk akkor sem, ha extrém hidegek vannak odakint.

A fenti számok láttán jogosan merülhetett fel Önben, hogy Magyarországon soha nincsenek -30 fokok. És ez így is van. Két dolog miatt szoktuk mégis ezeket az optimalizált változatokat javasolni, ha folyamatos fűtésre szeretnénk használni a klímát.

Az egyik, hogy nagyobb hidegekben is sokkal jobb hatásfokkal fűtenek, mint hagyományos társaik.

A másik - és ez a fontosabb - hogy sokkal megbízhatóbbak. Ha a lakásban vagy házban csak klímával fűtünk, akkor egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy váratlan -15 fokos napon ne fűtsünk. Az is nagyon fájdalmas lehet, ha a klíma pont egy ilyen időszakban hibásodik meg vagy esetleg annyira lecsökken a hatékonysági foka, hogy nem fűti fel eléggé a lakást.

Szóval a fűtésre optimalizált klímákkal elsősorban azt a biztonságot vásároljuk meg, ami elengedhetetlen olyan lakásokban, ahol ez az egyetlen fűtési lehetőség. Egy ilyen készülékkel nem csak roppant kellemetlen szituációkat kerülhetünk el, de nyugodtan aludhatunk egész télen a kellemes meleg lakásban, anélkül, hogy bármikor a klíma vagy a kint hőmérséklet miatt kellene aggódnunk.

Segítségre van szüksége a megfelelő légkondicionáló kiválasztásához?

Még mindig bizonytalan, hogy megéri-e Önnek a fűtésre optimalizált klímát választania? Esetleg a már meglévő klímájának téliesítésével kapcsolatban maradt kérdése?

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, akik mindenben a segítségére lesznek majd!

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés