Halálos betegséget is terjeszthet a nem megfelelően használt klíma! Hogyan kerülhető el a baj?

Ebben a bejegyzésben körüljárjuk a klímák lehetséges veszélyeit, és arról is beszélünk majd, hogy hogyan kerülheted el ezeket.

Halálos betegséget is terjeszthet a nem megfelelően használt klíma! Hogyan kerülhető el a baj?

A légkondicionáló berendezések mindennapjaink részévé váltak a melegebb nyári hónapokban. Ha otthon nincs is légkondi, akkor sem nagyon tudjuk elkerülni, hogy találkozzunk velük. Plázákban, vonatokon, buszokon, boltokban, hivatalokban és sok munkahelyen is alkalmazzák ezeket a készülékeket.

A nyári melegben az egyik legnagyobb felüdülést egy hűvösebb levegőjű helyiség hozhatja, és sokat javíthatunk a mindennapi életminőségünkön, ha nem kell hónapokig 35 fokban dolgoznunk vagy aludnunk. Ez azonban csak akkor igaz, ha megfelelően használt és karbantartott klímáról van szó. A helytelenül használt légkondicionálók sokszor több bajt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van.

Ebben a bejegyzésben körüljárjuk a klímák lehetséges veszélyeit, és arról is beszélünk majd, hogy hogyan kerülheted el ezeket.

A rosszul használt légkondicionálók veszélyei

A legtöbb rossz tapasztalat és panasz a klímákkal kapcsolatban a hibás használatból adódik. Ezeket okozhatja egy rosszul elrendezett iroda vagy egy túl hidegre állított berendezés is.

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy helyiségben jelentősen hidegebb van, mint a kinti hőmérséklet. Ez pedig a testünk számára nagyon zavaró lehet. Ilyenkor nehezebben alkalmazkodunk a hirtelen változáshoz, ráadásul ha hosszú ideig tartózkodunk ezekben a helyiségekben az számos egészségügyi problémát okozhat.

Általános rossz közérzet

Bár itt még nincs szó betegségről, de a mindennapokban ugyanúgy zavaró lehet. A klímák célja, hogy javítsák a közérzetünket a nyári melegben. Azonban a túlzott hideg sokszor ennek az ellenkezőjét éri el. Sokan panaszkodnak ilyenkor, hogy fáznak, de ezzel együtt az immunrendszerünk is gyengülhet.

Ez legtöbbször munkahelyi környezetben fordulhat elő, ahol nem mi szabályozzuk a légkondi hőmérsékletét.
Munkáltatóként érdemes figyelembe venni az erre irányuló panaszokat, és inkább a fázósabb kollégák igényei szerint beállítani a klímát. Így elkerülhetjük az esetleges egészségügyi következményeket. Munkavállalóként pedig érkezzünk felkészülten, vigyünk magunkkal egy kardigánt vagy akár egy vékonyabb sálat.

A másik fontos szempont a klíma elhelyezkedése. Sok esetben tapasztalhatjuk, hogy egy irodában közvetlenül a légkondicionálóval szemben helyezkedik el egy-egy asztal. Ilyenkor a készülék által kifújt hideg levegő közvetlenül éri az ott ülőket, ami komoly egészségügyi kockázattal jár. Ezért minden esetben igyekezzünk úgy elrendezni a lakást vagy irodát, hogy senki se üljön közvetlenül a klímával szemben.

Legyengült immunrendszer

A nem megfelelően használt légkondicionálók több szempontból is legyengíthetik az immunrendszerünket.

A testben található erek jelentős hőelvezető feladatot is töltenek be. Azonban amikor a nagy melegből egy sokkal hidegebb helyiségbe érkezünk az erek összeszűkülnek, ezáltal csökken a vérkeringés.

A másik problémát az okozhatja, amikor a légkondicionáló kiszárítja a levegőt. A hideg, száraz levegő pedig a testünkre is hatással van. Ilyenkor kiszárad a szem és az orr nyálkahártyája. Ez pedig nem csak általános irritációt okoz, de kitűnő táptalajt jelent a különböző vírusok és baktériumok számára is. Ilyenkor kellemetlen torok-, orr- és szem szárazságot érezhetünk, de fejfájás vagy szédülés is előfordulhat.

Betegségek kialakulása

Amikor nyáron “megfázunk” az valójában ennek a legyengült immunrendszernek és a nyári megfázást okozó vírusoknak tudható be. A túlzott hideg és a kiszáradt levegő katalizátorként működnek, amitől ilyenkor könnyebben megfertőződünk, a testünk kevésbé tud ellenállni ezeknek a betegségeknek.

De a közvetlenül bennünket érő hideg levegő okozhat akár kötőhártya-, fül- vagy arcüreggyulladást is.

Érdemes még itt szót ejteni az ízületi panaszokról, amik sokszor szintén a nem megfelelően alkalmazott klímáknak tudhatók be. Itt főleg az összeszűkült erek miatti oxigénhiány okolható, ami ízületi gyulladásokhoz, fáradtsághoz és sajgó testrészekhez vezethet.

Hogyan kerülhetjük el a fenti problémákat?

Ezekben az esetekben jellemzően felhasználói hibáról van szó, ami szerencsére könnyedén korrigálható. Két fontos lépést kell csupán betartanunk.

 • Ne tartózkodjunk közvetlenül a kiáramló hideg levegő útjában. Rendezzük be úgy az irodát vagy az otthonunkat, hogy kanapé, íróasztal, ágy ne kerüljön a légkondicionálóval szemben
 • Ne állítsuk túl hidegre a klímát. Az orvosszakértők általában azt szokták javasolni, hogy a kinti hőmérsékletnél 5-8 C°-kal alacsonyabbra érdemes beállítani a légkondicionálót. Ha nagyon meleg van és eltérnénk ettől, akkor se állítsuk 20 C°-ra a berendezést, inkább maradjunk a 24-25 C°-os tartomány környékén.

  Előfordulhat, hogy nincs lehetőséged a fentiek alkalmazására. Ez leggyakrabban munkahelyen jellemző, ahol nem te szabályozod majd a klímát. Ilyenkor érdemes lehet réteges ruházkodással és az íróasztalon elhelyezett kisebb párologtatóval védekezni.

A rosszul karbantartott klímák veszélyei

Eddig főként olyan problémákról beszéltünk, amik felhasználói hibából adódnak, és a helyes használat szabályainak betartásával nagyrészt kiküszöbölhetőek. Vannak azonban olyan egészségügyi veszélyei is a klímáknak, amik magából a készülék kialakításából adódhatnak.

Elsőként fontos, hogy eloszlassunk egy fontos tévhitet a klímákkal kapcsolatban. Ezek a készülékek a legtöbb esetben egyáltalán nem cserélik a helyiség levegőjét. Egy split-klímára ránézve könnyű azt feltételezni, hogy a külső egység a lakás meleg levegőjét fújja ki a szabadba, azonban nem ez a helyzet. Bár a légkondicionálók megmozgatják a levegőt, ideális esetben a kinti és a benti levegő sosem keveredik, csupán a hőt adja le a készülék a lakáson kívül, magát a levegőt nem.

Ebből pedig az következik, hogy egy klímázott lakásban vagy irodában a már bent lévő levegő körbe-körbe kering. Ez pedig több okból is fontos számunkra.

A hermetikus helyiségek előnyei és hátrányai

A hermetikus szó jelentése légmentesen elzárt, ami nagyjából igaz is a klimatizált épületekre. Természetesen minimális légmozgás itt is van, de ha nem szellőztetünk rendszeresen, akkor gyakorlatilag nem nagyon kerül majd be friss levegő.

Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a helyiségben található vírusok, spórák, allergének és baktériumok folyamatos körforgásban vannak a levegőben. Ennek köszönhető az a jelenség is, amiről számtalan tanulmányt olvashatunk: a klímák segítenek a vírusok terjesztésében. Amikor valaki megbetegszik az irodában, egy-egy köhögéssel rengeteg apró vírust juttat a levegőbe, amit a klíma légáramlatai széthordanak. Központi klíma esetében pedig akár más helyiségekbe is eljuthatnak ezek a vírusok.

A fenti probléma kiküszöbölése érdekében a légkondicionálókat speciális szűrőrendszerekkel látják el.
Ezek a filterek képesek megszűrni a legapróbb szennyeződéseket is. Legyen szó baktériumokról, vírusokról, porról vagy allergénekről, egy jó szűrő mindet képes eltávolítani a levegőből.

És pontosan ebből következik ezeknek a rendszereknek az előnye, hiszen, amikor megfelelően működnek, akkor tisztítják a helyiség levegőjét. Így kiszűrhetnek számos olyan pollent, allergént és porszemet, amik egyébként irritációt okoznának.

A szűrők csak akkor működnek jól, ha karbantartjuk őket

Egy jól működő, veszélymentes légkondicionáló és egy rosszul működő, veszélyes klíma között legtöbbször a megfelelő karbantartás vagy annak hiánya a különbség.


A legjobb szűrőrendszerek is eltelítődnek egy idő után, ilyenkor pedig csökken a megkötőképességük
. A meg nem kötött szennyeződések pedig visszakerülhetnek a helyiség levegőjébe, amit a klíma által keltett fuvallat gyönyörűen szétszór a helyiségben.

Ezért nagyon fontos, hogy az előírásoknak megfelelő rendszerességgel tisztítsuk a klímaberendezéseinket. Általában azt szoktuk javasolni, hogy évente egyszer, a klímaszezon előtt érdemes elvégezni egy karbantartást és tisztítást. Ha fűtésre is használjuk a légkondit, akkor évi kettő tisztítás is indokolt lehet, egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel.

Az is lényeges, hogy ezt a tisztítást mindig professzionális szakember végezze. Ők a megfelelő vegyszerekkel, körültekintően képesek karbantartani a klímát, így elkerülhetőek az esetleges meghibásodások. Emellett a garanciát is befolyásolhatja a nem megfelelően végzett karbantartás.

Mi a helyzet a rettegett légiós betegséggel?

Légkondicionálók kapcsán gyakran találkozhatunk az úgynevezett légiós betegséggel is. Itt a Legionella pneumophila baktériumcsalád egyik tagjáról van szó, ami általában felszíni vizekben fordul elő. Ez egy fontos tudnivaló, ugyanis a baktérium kizárólag nedves környezetben képes megélni.

A Legionella nem véletlenül örvendhet ilyen rossz hírnévnek, egy elég ocsmány betegségről van ugyanis szó. A baktérium a légutakat támadja meg, ahol gyulladást okoz. A 2-3 napos lappangási időszakot követően láz, fejfájás, izomfájdalmak és légúti tünetek tapasztalhatóak.

Az enyhébb lefolyású fertőzés a Pontiac-láz nevet kapta. Azonban ritkán előfordulhat egy súlyosabb formája is, ez pedig a gyakran emlegetett legionárius betegség. Ilyenkor 2-10 napos lappangás után magas láz, nehézlégzés, hasmenés, izomfájdalmak, száraz köhögés, de akár tudatzavar is tapasztalható. Ilyenkor a tüdőszövetek is veszélybe kerülnek, tüdőgyulladásról beszélhetünk, de akár a test más részeire is átterjedhet a gyulladás.

Bár sok esetben teljesen tünetmentes, vagy kifejezetten enyhe lefolyású a fertőzés, mégis érdemes a legkisebb gyanúval is orvoshoz fordulni. A betegség ugyanis széleskörű antibiotikum kúrával kezelhető. A kezeletlen betegek esetében azonban a halálozási arány akár 20%-os is lehet!

Valóban a légkondicionálók terjesztik a Legionellát?

Ez a baktérium vízben fordul elő, és a levegőbe kerülő apró vízcseppeken keresztül fertőz. Így a leginkább veszélyeztetett helyek a nem megfelelően tisztított zuhanyzók, fürdők, párásítók és hasonló nedves környezetek lehetnek.

A köztudatban mégis elsősorban a légkondicionálókkal kötődött össze a Legionella. Sőt, a nevét is innen kapta. Ugyanis 1976-ban egy amerikai veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg a szállodai klíma párásítójában megtelepedett baktérium miatt. Ebből 29-en meghaltak.

Ne feledjük azonban, hogy a Legionella baktérium nedves környezetben érzi jól magát!
Így a légkondicionálók potenciális veszélyforrást jelenthetnek, de csak abban az esetben, amennyiben a helyiségben keringetett levegő nedves közeggel érintkezik.

Hogyan kerülhető el a légionárius betegség?

A modern klímaberendezések már a legtöbb esetben gázt használnak hűtőközegként, a régebbi vízhűtéses modellekkel szemben. Így egy hibátlanul működő készülék esetében minimális a Legionella fertőzés kockázata.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy más baktériumok és vírusok nem telepedhetnek meg a klímaberendezés bizonyos részein.

A rendszeres karbantartást így két okból is fontos. Egyrészt a készüléket meg kell tisztítani az organikus kórokozóktól, de azt is ellenőrizni kell, hogy a rendszerek megfelelően működnek-e, sehol sem vizesedik a készülék. Felelősségteljes használat és karbantartás mellett jelentősen csökkenthetjük nem csak a Legionella, de más fertőzések kockázatát is!

És mi legyen a száraz levegő okozta problémákkal?

Ahogy fentebb is említettem már, a klímaberendezések működésükből adódóan szárítják a levegőt. Arról is beszéltünk már, hogy ez különböző egészségügyi problémákat is okozhat

A kiszáradt nyálkahártya nem csak irritáló, de csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünket is. Emellett a túl száraz levegő bőrszárazságot, bőrbetegségeket is okozhat. Gyakori gond lehet a fejfájás, fáradtság is.

Sajnos a klímák légszárító hatása nehezen kikerülhető jelenség.
Azonban a fentebb említett megfelelő beállításokkal csökkenthetjük ezt a hatást. Illetve számos olyan lépést tehetünk, amivel ellensúlyozhatjuk. Ezekre a lépésekre főleg olyan helyeken lesz szükség, ahol eleve szárazabb a levegő, párásabb lakásokban sokszor még jól is jön a légkondi, ami kiegyensúlyozhatja a levegő páratartalmát.

Néhány trükk, amivel növelhetjük a lakás páratartalmát

A következő egyszerű megoldásokkal költséghatékonyan és egyszerűen tarthatod szinten a lakás vagy iroda páratartalmát.

 • Zöld növények - Ezek nem csak tisztítják a helyiség levegőjét, de a páratartalmat is növelik.

 • Akvárium vagy csobogó - Egy nyitott akvárium vagy csobogó kellemes dekoráció, de egyben párásít is.

 • Párásító készülék - A legegyszerűbb megoldás egy párásító készülék lehet, amivel pontosan tudod majd szabályozni a helyiség páratartalmát

Fontos azonban, hogy a klíma mellett a fentiek tisztán tartásáról is gondoskodnod kell majd!

A legjobb megoldás, hogy soha ne kelljen aggódnod a klímák egészségügyi hatásai miatt

A légkondicionálók jelentősen növelhetik a komfortérzetünket és ezáltal az életminőségünket, azonban a nem megfelelően telepített, használt vagy karbantartott készülékek számos problémát is okozhatnak.

Ahhoz, hogy ezeket elkerülhesd érdemes követni a szakmai előírásokat. Ebben pedig a legnagyobb segítséget a gondosan kiválasztott klímaszerelő szakemberek jelentik majd. Egy jó klímás cég segít neked kiválasztani a megfelelő készüléket, szakszerűen telepíti azt, tájékoztat a helyes használat módjáról, és a rendszeres karbantartásban is számíthatsz majd rájuk.

Ha szeretnél hátradőlni, és gondtalanul élvezni a hűs levegőt nyáron, a kellemes meleget télen, akkor keresd fel szakembereinket, akik mindenben segítségedre lesznek! Nem kell majd szűrők, baktériumok, fertőzések és más egészségügyi kockázatok miatt aggódnod. Mi vigyázunk rád, neked pedig csak annyi lesz a dolgod, hogy kiélvezd a klimatizáció nyújtotta kényelmet!

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés