Milyen klímát vegyek?

Mindenki sokat gondolkodik és töri a fejét egy klímavásárlás előtt, ám azzal tisztában kell lenni, hogy a klímavásárlás és a szerelés szakember segítsége nélkül igen nagy bukáshoz is vezethet

Milyen klímát vegyek?

Mindenki sokat gondolkodik és töri a fejét egy klímavásárlás előtt, ám azzal tisztában kell lenni, hogy a klímavásárlás és a szerelés szakember segítsége nélkül igen nagy bukáshoz is vezethet (ezért is érdemes az ingyenes klíma felmérés szolgáltatásunkat kérnie választás előtt). Most mégis megpróbálunk pár tippet adni arra az esetre, ha egyedül kívánja megoldani a klímavásárlást.

Klíma választás előtt érdeklődjön!

 1. Soha ne hipermarketben vásárolja meg a klímát, mert szakértői tanácsadásra nem nagyon lehet számítani. Ha nem is szakember szereli a klímát, magának a klímának a kiválasztásában elkél egy kis segítség. Amellett hogy nem szereli be szakember a klímát, így még garancia és márkaszerviz szolgáltatás sem nagyon lesz.
 2. No name márkák mellett soha ne tegye le a voksát, mert az nem vezet jóra. Ezek a készülékek általában pár évet bírnak. Nincsen szerviz háttér, nincsen alkatrész utánpótlás. A jobb és márkásabb darabok bizony évenként átesnek egy-két garanciális ellenőrzésen és akár 20 évig is a család szolgálatában állhatnak.
 3. Még vásárlás előtt érdemes felmérni, hogy mekkora az optimális hűtőteljesítmény, amelyre szüksége van, hogy otthonát klimatizálni tudja. Mivel ez egy igen összetett számítás, így nem lesz egyszerű a feladata, ezért jobb, ha van egy szakértő, aki ezt az egészet levezényli. Most mégis adunk néhány támpontot: az optimális hűtőteljesítmény függ a tájolástól, a személyek számától, a szobák méretétől, a hőterheléstől, az ablakok nagyságától, milyenségétől.
 4. A hálószobákba soha ne válasszon mobilklímát, mert a zajtól nem fog tudni pihenni. Kétszer vagy akár háromszor is zajosabb lehet, mint egy inverteres klíma.
 5. Ha egy hétvégi házba szerelné fel a klímát, akkor érdemes az inverteres mellett dönteni, amely képes a legnagyobb hidegekben is megfelelően melegen tartani a házat úgy, hogy egyéb más fűtési lehetőség nincsen. Így elkerülhetőek a téli fagy által okozott kellemetlenségek. Vannak készülékek melyekkel 8-10 fokos hőn tartás beállítása mellett fagykároktól mentesíthetjük az épületet.
 6. Az SCOP vagy az SEER hatásfok mutatja meg minden klíma készüléknél azt, hogy mennyire üzemeltethető gazdaságosan. Ez a mutató azt jelzi számunkra, hogy egységnyi elektromos áram hány egység hűtési teljesítményt tud biztosítani. Az olcsó üzemeltetésű klímáknál ez az érték nagy.
 7. Érdemes az A+++ energiaosztályú klímák mellett dönteni, mert az a legjobb. A legrosszabb besorolás a D energiaosztály. Ezeknek az energiahatékonysági mutatója a legrosszabb.
 8. Több féle klímaberendezést lehet vásárolni, mi az inverteres klímát ajánljuk, hiszen ez a leghalkabb és a legenergiatakarékosabb megoldás. Manapság már nem is igazán lehet kapni másikat.
 9. Amikor a szűrök kiválasztására kerül sor, mindig a jó minőségű szűrő mellett döntsön, így biztos lehet abban, hogy minden káros anyag kiszűrésre kerül, amit a szűrő gyártó kínál. Léteznek por, pollen, allergén anyagok kiszűrésére alkalmas szűrők. Ezen felül még megtalálhatóak a füst- és szagszűrők, valamint a plazmaszűrők is.
 10. Amikor vásárlásra kerül sor, bizonyosodjon meg arról, hogy a klímához megkapta a garanciát is. Anélkül el se hozza a klímát. A minőségi készülékek garanciája általában 3 és 5 év közé tehető, de ha szakember végzi a szerelést, akkor ez meg is hosszabbítható. Ez is igazolja azt, hogy a szakember segítsége mindenképpen jó, mert ebben is hatékony megoldást kínál. A tényleg szakképzett klímaszerelők rendelkeznek kékkártyával és regisztrációval is a Nemzeti Klímavédelmi hatóságtól, hiszen ez 2015 augusztus elseje óta kötelező számukra. E nélkül nem is lehet klímakészüléket telepíteni. Továbbá a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisában is szerepelnie kell.
Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés