Klíma és légkondicionáló tisztítása házilag

Ebben a cikkünkben a klíma tisztítás lépéseit vesszük sorra, és arról is beszélünk majd, hogy miért fontos ez egyáltalán. Illetve arra a fontos kérdésre is választ kaphat majd, hogy elvégezhető-e a klíma tisztítás házilag.

Klíma és légkondicionáló tisztítása házilag

Számtalanszor hallottuk már, hogy mennyire fontos a klímák rendszeres tisztítása. Ennek elmaradása nem csak csökkenti a légkondicionáló hatékonysági fokát, de komoly meghibásodásokhoz, sőt egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Ebben a cikkünkben a klíma tisztítás lépéseit vesszük sorra, és arról is beszélünk majd, hogy miért fontos ez egyáltalán. Illetve arra a fontos kérdésre is választ kaphat majd, hogy elvégezhető-e a klíma tisztítás házilag.

Miért annyira fontos a klímák rendszeres tisztítása?

A mindenhol olvasható, évente ajánlott tisztítás nem egy összeesküvés a klímaszerelők részéről, hogy plusz szolgáltatást adjanak el. Erre valóban szükség van, több okból is.

Egészségügyi kockázat

Az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb ezek közül az egészségügyi kockázat, amit egy koszos klíma hordozhat magában. Tudni kell a légkondicionálókról, hogy ezek a készülékek egyáltalán nem cserélik a lakás levegőjét, kintről nem kerül be friss levegő a használatuk során. A klíma berendezés mindössze a lakás már meglévő levegőjét keringeti és hűti le.

Ennek elkerülhetetlen hozadéka, hogy a készüléken áthaladó levegőből a szennyeződések nagy része a klímában fog lerakódni. Ez lehet egyszerű por, de ugyanúgy megtalálhatóak benne pollenek, allergének, spórák, vírusok és baktériumok is.

Az így lerakódott szennyeződés azonban nem marad teljes egészében a klíma belsejében, hanem egy része visszakerül a lakás levegőjébe, amit aztán belélegzünk. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy ez nem akkora probléma, hiszen azok a szennyeződések már előtte is a levegőben voltak.

A legnagyobb gond azonban ott van, hogy a klíma belseje sajnos ideális környezetet nyújt a baktérium és penészgombák számára. Így azok a klíma belsejében szaporodhatnak, így újabb és újabb káros baktériumokat és spórákat juttatva a levegőbe. Ez pedig akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet!

Csökkenő hatásfok

Egy koszos klímának jelentősen csökkenhet a hatásfoka. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora egységnyi hűtéshez vagy fűtéshez több energiát fog elhasználni, mint egy megfelelően tisztított készülék. 

Ennek elsősorban a lerakódott kosz az oka. Az összegyűlt por, pókhálók és más szennyeződések akadályozzák a levegő útját, a klímának pedig nagyobb teljesítménnyel kell majd üzemelnie, mint egyébként. 

Így hosszútávon jóval magasabb villanyszámlára számíthatunk majd. Főleg, ha egész évben szeretnénk üzemeltetni a klímát.

Meghibásodás kockázata

Az ilyen, nem megfelelően üzemeltetett klímáknak jóval nagyobb teljesítménnyel kell dolgoznia, mint az ideális lenne. Ezzel pedig nem csak a villanyszámlánk lesz magasabb, de sajnos a készüléket is túlterheljük vele. 

A túlterhelt alkatrészek pedig hamarabb elhasználódnak, meghibásodnak. Egy ilyen szervizelés költségei pedig sokszor magasabbak lehetnek, mint a rendszeres takarításé lenne.

Garanciavesztés

Amikor klímát vásárolunk, akkor általában nem szeretnénk évente vagy kétévente készüléket cserélni. Sőt, légkondicionálók esetében általában a javítás az elsődleges megoldás, nem pedig a csere. Ez azt jelenti, hogy egy jó minőségű klíma készülékkel azért egy jó 8-10 évre lehet tervezni. 

Ez azonban csak akkor igaz, ha az időközben felmerülő esetleges kisebb hibákat javítani tudjuk. Itt jön képbe a garancia, ami viszont minden esetben feltételekhez kötött. Ezek közül pedig az egyik a rendszeres karbantartás és takarítás. 

A gyártók is tisztában vannak vele, hogy ennek elmaradása gyakoribb és komolyabb meghibásodáshoz vezethet. Éppen ezért a készülék el is veszíti a garanciáját, ha nem tartjuk be az előírásokat. Ilyenkor pedig egy kisebb vagy nagyobb meghibásodás is jelentős plusz kiadást jelenthet.

Hogyan zajlik egy klíma szakszerű tisztítása?

Sok különböző útmutatót és videót találunk a neten, ahol megmutatják a klíma tisztítását - akár házilag is. Ezekkel érdemes óvatosan bánni, ugyanis mi is sok olyan anyaggal találkoztunk, amik távolról sem elég alaposak vagy szakszerűek. 

Az alábbiakban bemutatjuk a légkondicionálók takarításának lépéseit, amikből mindegyik elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg tiszta és jól karbantartott lehessen egy készülék.

0. lépés - Áramtalanítjuk a klíma berendezést

Ez egy örök érvényű alapszabály. Áram alatt lévő elektronikai készüléket nem szedünk szét, nem bütykölünk, nem takarítunk. Gondolom nem is nagyon kell elmagyaráznom, hogy miért nem.

1. lépés - Megtisztítjuk a szűrőket

A legtöbb split klímában a belső egységet felnyitva már meg is találhatjuk a szűrőket. Ezeket először el kell távolítani. Kiporszívózhatjuk őket, ilyenkor azonban vigyázni kell, hogy ne használjunk kefés porszívófejet, ezek ugyanis megsérthetik a szűrőt. Ezután mossuk ki a szűrőt, hagyjuk megszáradni, majd a teljes takarítás végeztével helyezzük őket vissza. Érdemes valamilyen fertőtlenítős tisztítószert használni, hogy megszabaduljunk az esetleges baktériumoktól és vírusoktól. Arra is figyeljünk oda, hogy némelyik modellnél a szűrőket tisztítás helyett cserélni kell. Ez főleg a központi léghűtő rendszerekre jellemző, a split klímákra kevésbé.

2. lépés - Vízálló ponyva felhelyezése

Mivel a további lépésekben általában valamilyen tisztítószerrel fogunk dolgozni, ezért elkerülhetetlen a csöpögés. Ahhoz, hogy a beltéri egység mögötti fal, illetve az alatta található holmik ne legyenek vizesek, fel kell helyeznünk egy vízálló ponyvát.

3. lépés - Megtisztítjuk a párologtató rendszert

Ezek a klíma belső egységében található csövek, amiket párologtatónak vagy evaporátornak is neveznek. Ebben található a hűtőközeg, és a lakás levegője itt áthaladva hűl le vagy melegszik fel. Itt apró kis zegzugok találhatóak, amikben gyönyörűen meg tud telepedni a kosz. Érdemes az erre a célra kapható habot használni a tisztításához. Ezt be kell fújni a készülékbe, hogy egyenletesen mindenhova jusson belőle. Az így keletkezett koszos hab a klíma vízelvezető csövén keresztül távozik majd. Attól függően, hogy mennyire koszos a klíma, ezt a lépést akár többször is megismételhetjük.

4. lépés - Megtisztítjuk a cseppvíz-csövet

Ez az a cső, amin keresztül a kondenzvíz távozik a klímából. Azért fontos a takarítása, mert egy alapvetően szűk csőről van szó, ami eldugulhat, ha túl sok kosz gyűlik össze benne. Illetve mivel a legtöbb esetben nedves belülről, ezért könnyedén megtelepedik benne a penész, ami szintén dugulást okozhat. Itt is érdemes valamilyen erre a célra készült fertőtlenítőszert használni, hogy megszabaduljunk a spóráktól, baktériumoktól és más szerves szennyeződésektől.

5. lépés - Megtisztítjuk a belső ventilátort

Természetesen minden klímában megtalálható egy belső ventilátor, ami forgatja a levegőt. Itt gyűlik össze a leginkább a kosz, ráadásul a túl sok szennyeződés nehezíti a ventilátor működését. Ezt a lamellák alatt találhatjuk, ahol látni fogjuk, hogy jelentős mennyiségű por gyűlt össze. Érdemes a fentebb már említett habbal takarítani ezt is. Figyeljünk oda arra is, hogy ne használjunk semmilyen kefét vagy hasonló eszközt, ugyanis azzal elhajlíthatjuk a ventilátor lapátjait.

6. lépés - Ne feledkezzünk meg a kültéri egységről sem

A beltéri egységgel ezzel meg is volnánk - természetesen miután visszapakoltunk mindent a helyére. Viszont nem szabad megfeledkezni a kültéri egységről sem, hiszen ebben is rengeteg szennyeződés gyűlhet össze. A takarításához le kell majd szednünk a rácsot és óvatosan kitisztítani a belső részeket. Ehhez használhatunk egy kisebb nyomású slagot is akár. Figyeljünk viszont oda nagyon, hogy a ventilátor lapátjai itt se hajoljanak el. Ez ugyanis nem csak meghibásodáshoz vezethet, de a légáramlást is csökkentheti.

7. lépés - Győződjünk meg róla, hogy a kinti egység megfelelően van-e a helyén

Ha már ott járunk, akkor nézzük meg azt is, hogy a külső egység szintben van-e. A rárakódó hó, madarak és egyéb környezeti hatások miatt néha elcsúszik egy picivel a berendezés. Ez pedig rossz hatással van a működésére.

Mi magunk is elvégezhetjük ezt otthon?

Ezzel nagyjából meg is volnánk. Egyszerűnek hangzik, nem? Sokakban merül fel, hogy ezt igazából ők is simán megcsinálják otthon, nem kell ehhez szerelőt hívni. 

Hogy ki lehet-e házilag tisztítani a klímát? Igazából igen. A szükséges eszközöket megvásárolhatjuk, ugyanúgy megvehetjük a tisztítószereket is. Sőt a fenti lépéseket átolvasva, néhány videót megnézve már van is egy egész jó elképzelésünk arról, hogy hogyan is működik ez az egész. 

Én megmondom őszintén, hogy nagy híve vagyok az úgy nevezett csináld-magad vagy DIY mozgalomnak. Sokszor én is szívesebben nekiállok jómagam bütykölni, ahelyett, hogy szerelőt hívnék. Engem leginkább a felfedezés öröme vonz ilyenkor, hiszen kicsit olyan ez, mintha leülnék legózni. Viszont abban is őszinte leszek, hogy a klíma tisztítás azon kevés feladatok közé tartozik, amikhez még én is inkább szakembert hívok. (Mondjuk szerencsére egy klímás cég szövegírójaként nem kell messzire mennem ez ügyben.) 

Az igazi kérdés nem az, hogy képesek vagyunk-e kitakarítani otthon a saját klímánkat. Hanem az, hogy érdemes-e. 

Ha már végleg elszánta magát, akkor pontosan tudom, hogy nem fogom tudni lebeszélni róla. Azért tudom, mert én is ilyen vagyok. Konkrétan ugyanezzel a lendülettel szedtem szét, majd tettem tönkre az előző mosógépemet néhány hónapja. Nem azért, mert olcsóbb megszerelni, mint szakembert hívni. A végén soha nem jön ki olcsóbban. Én is vehettem új mosógépet. Egyszerűen a felfedezés öröme hajtott, hogy megnézzem hogyan működik. Szóval ha Ön is modern felfedező, abban az esetben nem maradt más hátra, mint sok szerencsét kívánnom Önnek! 

Ha azonban a fentieket olvasva egy pillanatra is megállt és elbizonytalanodott, hogy valóban megtudja-e mindezt csinálni egyedül; vagy csak azért szeretné Ön csinálni, mert úgy olcsóbb lesz - akkor kérem olvasson tovább még egy kicsit!

Érdemes inkább klímaszerelőt hívni a légkondicionáló tisztításához?

Gondolom a fentiek alapján már mindenki összerakta a választ erre a kérdésre. A válasz egy nagyon egyértelmű IGEN. Igen, a klíma tisztítását minden esetben jobban megéri szakemberre bízni! 

Nézzük is meg, hogy miért van így.

Nem szeretnénk elbukni a garanciát

A legtöbb elektronikai cikk garanciális javítása vagy cseréje feltételekhez kötött. Ez általában azt jelenti, hogy a terméket rendeltetésszerűen kell használnunk, különben bukhatjuk a garanciát. A légkondicionálóknál ebbe az is beletartozik, hogy nem szerelhetjük őket csak úgy szét, nem állhatunk rajta bütykölgetni őket.

Így ha otthon mi magunk kezdjük el tisztítani a klímát, jó eséllyel búcsút mondhatunk a garanciának. Ez azért problémás, mert ezekkel a készülékekkel általában hosszútávra tervezünk, ennek megfelelően pedig a garanciaidőszak is hosszabb, mint egy egyszerűbb elektronikai cikk esetében. Én is szedtem már szét otthon olyan laptopot, amire már csak egy hónapnyi garancia volt. Tudtam mit kell vele csinálni, és egyszerűbb volt így, mint heteket várni a szervizre. Viszont egy klímánál sokszor nem csak egy-két hónapnyi garanciaidőtől esünk így el, hanem akár évektől is. 

A másik, ami miatt ez lényeges, hogy a legtöbb klíma garanciafeltételei előírják a rendszeres évenkénti szervizelést - ez egyébként egészségügyi és technikai okok miatt is javasolt. Szóval így is, úgy is ki kell hívnunk egy szakembert, ha szeretnénk jogosultak maradni a garanciára. Az éves szervizhez pedig a klíma takarítása is hozzátartozik, így tényleg semmi értelme otthon okosban nekiállni ennek.

Elkerülhetjük a hibalehetőségeket

Ahogy fentebb is írtam, én imádok LEGO-zni, különböző dolgokat szétszerelni, megjavítani. Azonban fordult már elő velem olyan, hogy szétszereltem a kölyök egyik robotját és nem tudtam újra összerakni. Ez egy néhány ezer forintos játéknál nem jelent akkora problémát, de egy több százezres klímánál azért elég kellemetlen tud lenni. 

Kevés cikibb helyzet van, mint utólag felhívni a klímásokat, hogy nekiálltunk a tisztításnak, de félúton elakadtunk és segítsenek. 

Ennél is rosszabb lehet a helyzet, ha éppen összerakni sikerül a légkondit, de valami olyan hibát vétettünk közben, amit nem is veszünk észre. Ilyenkor azt gondolhatjuk, hogy a készülék megfelelően működik, közben mégsem. A nem megfelelően működtetett berendezés pedig könnyen meghibásodhat, így a javítás költsége végső soron jóval magasabb lesz, mint amennyibe egy professzionális tisztítás került volna. Arról nem is beszélve, hogy ezt a hibát már nem fogja fedezni a garancia - ahogy azt már fentebb tisztáztuk.

Biztosak lehetünk benne, hogy valóban tiszta a klíma

Sajnos a lakosságilag megvásárolható tisztítóhabok és eszközök nem mindig képviselik a legjobb minőséget. Ha a használt szer minősége megfelelő is, az alkalmazásnak is tökéletesnek kell lennie, hogy tényleg megszabadulhassunk az összes káros anyagtól a klímában. 

Láthatunk YouTube-on olyan videókat, ahol ezeket a klímatisztító habokat nem fújják ki megfelelően. Ilyenkor nem jut el a klíma belsőbb részeire a fertőtlenítőszer. Laikusként ilyenkor is könnyen gondolhatjuk, hogy a légkondicionálónk tiszta, azonban közben baktériumok és spórák ezreit árasztja magából a szobába. Ez különösen nagy gondot okozhat, ha éveken keresztül tisztítjuk így a klímát, és ez idő alatt a káros szennyeződések felhalmozódnak. 

A professzionális szakemberek minden esetben alapos tisztítást végeznek. Nem csak a látható, felületi szennyeződéseket távolítják el, de valóban fertőtlenítik az egész rendszert. Ez pedig elengedhetetlen a felhasználó egészségének megőrzéséhez.

A szakemberrel történő klímatisztíttatás titkos előnye

Legutoljára hagytam egy olyan érvet, amire nagyon kevesen gondolnak, ha klíma tisztításról van szó. Ha nagyon ügyesek vagyunk, lehet, hogy szét tudjuk szedni a klímát, megfelelően kitisztítani, majd újra összerakni. Azonban laikusként könnyen átsiklunk olyan részletek felett, amit egy szakember egyből észrevenne. 

Egy jó klímás egy sima egyszerű klíma tisztítás alkalmával is azonnal észreveszi az olyan - egyelőre - kisebb hibákat, amikről laikusként egész biztos, hogy mi nem tudunk. Egy jó klímás akár évtizedek óta hallgatja, vizsgálja, ellenőrzi a légkondicionálókat. Így számára egy-egy apró kattanás vagy szisszenés is rengeteg mindent elárulhat. Ha életünkben először látunk klímát belülről ezeket az apróságokat egészen biztos, hogy nem fogjuk észrevenni.

Itt sokszor olyan pici hibákról vagy elcsúszásokról van szó, amik egyszerűen javíthatóak, ha időben észrevesszük őket. Legyen szó például egy csúnyább hangot kiadó kondenzátorról, egy meglazult csavarról, egy nem megfelelően futó csőről, vagy vízszinttől eltérő berendezésről. Apró, könnyen korrigálható, filléres gondok. 

Azonban ha nem javítjuk őket időben akár komolyabb meghibásodásokhoz is vezethetnek. Ami nem csak drága mulatság, de ilyenkor könnyen klíma nélkül maradhatunk a nyári melegben, vagy még rosszabb esetben, a téli hidegben.

Bízza inkább szakemberre klímája tisztítását!

Ha a fentiek sem tántorították el az otthoni klímatisztítástól, akkor nem maradt más hátra, mint hogy sok sikert kívánjak. 

Ha azonban szeretné, hogy légkondicionálója tényleg alapos és szakszerű tisztításon essen keresztül, akkor keressen fel bennünket! Szakembereink sok éves tapasztalattal, kiváló szakértelemmel és gondos munkavégzéssel állnak rendelkezésére az év minden hónapjában. Keressen bennünket, hogy Ön is élvezhesse a tiszta levegő semmi máshoz nem fogható illatát otthonában!

Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

  • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
  • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
  • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
  • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés