Klíma távirányító használati útmutató - Mire valók a légkondi távirányító gombjai és mit jelentenek a szimbólumok?

Ebben a bejegyzésben átnézzük a leggyakoribb funkciókat, és azt is megmutatjuk, hogy melyik gombokkal lehet őket használni.

Klíma távirányító használati útmutató - Mire valók a légkondi távirányító gombjai és mit jelentenek a szimbólumok?

Beszerelték az új klímáját, de nem tud eligazodni a távirányító számos gombja között? Esetleg már régóta van klímája, de nem használja az összes funkciót rajta? 

A klíma távirányító egy szuper hasznos kényelmi eszköz, azonban csak akkor nyújt igazi kényelmet, ha jól ismerjük és megfelelően használjuk azt. Ahhoz, hogy a klíma készülékünk összes funkcióját ki tudjuk használni, érdemes jobban megismernünk őket. Ebben a bejegyzésben átnézzük a leggyakoribb funkciókat, és azt is megmutatjuk, hogy melyik gombokkal lehet őket használni. 

Vágjunk is bele klíma távirányító gyorstalpalónkba!

A klíma távirányítón található gombok

Elsőként nézzük át a leggyakrabban előforduló gombokat, és azt, hogy melyik mire is való. A legtöbb készülék távirányítója különböző, és elég sokféle modellel találkozhatunk majd. Így előfordulhatnak kisebb eltérések a leírtakhoz képest. De az alábbi lista elég átfogó ahhoz, hogy a lehetséges távirányítók legnagyobb részét lefedje.

Ki- és bekapcsoló gomb

Ez az egyik legfontosabb gomb a távirányítón, és ezt a legegyszerűbb megtalálni. Általában nagyobb, mint a többi gomb és más színnel is szokták jelölni. A funkciója egyértelmű: ki- és bekapcsolja a berendezést. 

Jelölései

 • I/O
 • ON/OFF

Hőfok szabályzó

Ezeket a gombokat használjuk a leggyakrabban, így nehéz is őket eltéveszteni. Hosszúkás gombokról van szó általában, amiket felfelé és lefelé mutató nyilakkal, esetleg plusz és mínusz jelekkel szoktak jelölni. Beállíthatjuk vele, hogy mennyire hűtsön vagy éppen fűtsön a klíma. Fontos, hogy ezzel nem a kiáramló levegő hőfokát adhatjuk meg, hanem a szoba kívánt hőmérsékletét Celsius-fokban. A gombok mellett gyakran megtalálható az angol TEMPERATURE felirat is, vagy ennek rövidítéseként a TEMP. Ez a hőmérsékletet jelenti magyar nyelven.

Jelölései


 • Fel- és lefelé mutató nyilak
 • Plusz és mínusz jelek
 • TEMP vagy TEMPERATURE felirat

Üzemmód kapcsoló

Ezzel tudunk váltani a légkondicionáló különböző működési módjai között. Ezek lehetnek hagyományos hűtés, fűtés, egyszerű légforgatás, szárítás vagy automata üzemmódok. Ha szeretnénk maximálisan kihasználni a klímánk nyújtotta lehetőségeket, akkor érdemes ezekkel az üzemmódokkal megismerkednünk. Az üzemmód váltó gombot viszonylag ritkán használjuk majd, azonban annál fontosabb, hogy ismerjük őt.

Jelölései

 • MODE
 • SYSTEM

Ventilátor sebesség szabályzó

Ez a gomb szabályozza, hogy milyen erős fokozaton működjön a készülékben található ventilátor. Így beállíthatjuk, hogy erősebb vagy gyengébb légárammal működjön a klíma. A nagyobb fokozat gyorsabb hűtést biztosít, jobban átforgatja a levegőt, azonban hangosabb is és többet fogyaszt. Ha hamar szeretnénk változást elérni a lakás hőmérsékletében, akkor érdemes a nagyobb fokozatot választani, ha pedig halkabb működést szeretnénk elérni, akkor az alacsonyabbat. Sok készüléken elérhető az automata fokozat is, amikor a készülék a helyiség pillanatnyi igényeinek megfelelően önmaga szabályozza a ventilátor sebességét. Általában egy ventilátor ikon jelzi a funkció gombját, mellette FAN, FAN SPEED vagy AIR SPEED felirattal.

Jelölései


 • FAN
 • FAN SPEED
 • AIR SPEED

Légterelő lapát irányítása

A klímában a légterelő lapát funkciója, hogy meghatározza a levegő kiáramlási szögét. A legtöbb készüléken elérhető a pásztázó (angolul swing) üzemmód, aminél a légterelő lapát fel és le, vagy bizonyos esetekben oldalirányban mozog. Így egyenletesebben osztja el a levegőt a helyiségben, egységesebb hőmérsékletet és gyorsabb hűtést/fűtést eredményezve. A funkció gombját általában SWING felirat szokta jelezni.

Jelölései


 • SWING

Alvás üzemmód

A jobb klímákon elérhető az úgynevezett alvás üzemmód. Ennek a lényege, hogy éjszakai használatra optimalizálja a klíma működését. Hogy ez pontosan mit takar, az típusonként változhat. De általában arról van szó, hogy eleinte nagyobb erősséggel működik a klíma, majd fokozatosan egyre gyengébb fokozatra kapcsol, majd akár teljesen leáll. Így természetesen csökken a zajszint is, míg megmarad a szoba hideg levegője, és közben a csendes alvás is biztosított.

Jelölései

 • SLEEP

Turbo funkció

Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha szeretnénk gyorsan lehűteni vagy felfűteni a helyiséget. Ilyenkor a klíma maximális teljesítményre kapcsol egy rövid ideig, általában 30 percre, de ez típusonként változhat. Így gyors és eredményes hőmérsékletváltozást érhetünk el. Ezután a készülék visszaáll eredeti állapotába.

Jelölései

 • TURBO
 • POWERFUL
 • JET MODE

Időzítő beállítása

A legtöbb klíma készüléken megtalálható ez a hasznos funkció, amivel szabályozhatjuk a működési idejét. Tökéletes megoldás lehet, hogy a saját életritmusunkhoz igazítsuk a légkondit. Beállíthatjuk elalvás vagy munkába menet előtt. Többféle megoldás is létezik, típustól függően. Némelyik készüléknél megadhatjuk percre vagy órára pontosan a ki- vagy bekapcsolás időpontját. Más gépeknél pedig egy konkrét időzítőt állíthatunk be, aminek a lejártával a gép ki- vagy bekapcsol. Ez utóbbit nagyjából úgy kell elképzelni, mint a mikrohullámú sütő tekerőgombját.

Jelölései


 • TIMER

A klíma távirányító kijelzője

Nem csak a gombok jelentését érdemes megismernünk. Ahhoz, hogy megfelelően használhassuk a távirányító funkciót, jó ha tudjuk, hogy mit jelentenek a kijelzőn található szimbólumok és jelzések is. Így vessünk ezekre is egy gyors pillantást.

Természetesen típustól és modelltől függően itt is előfordulnak majd eltérések, de ahogy a gombok esetében, itt is igyekeztünk egy átfogó és általánosan érvényes listát összegyűjteni.

Hűtés üzemmód

Ha egy hópihe ikont látunk a kijelzőn, azt minden esetben azt jelenti, hogy a légkondicionáló hűtés üzemmódra van kapcsolva. Ilyenkor hideg levegőt fog kifújni a klíma. Az is előfordulhat, hogy csak kiírja a távirányító, hogy COOL.

Fűtés üzemmód

A nap ikon a fűtés üzemmód általánosan elfogadott jelzése, ilyenkor a klíma készülék meleg levegőt fúj ki. Az is előfordulhat, hogy csak kiírja a távirányító, hogy HEAT.

Szárító üzemmód

Ez egy kicsit becsapós, ugyanis egy csepp szokta jelezni, azonban itt pont ennek az ellenkezőjéről van szó. Ilyenkor ugyanis a klíma páramentesítőként funkcionál és csökkenti a helyiség páratartalmát. Jól jöhet nedvesebb, vagy dohosabb lakásokban. Az is előfordulhat, hogy csak kiírja a távirányító, hogy DRY.

Automata üzemmód

Ennél a beállításnál a klíma automatikusan érzékeli a helyiség hőmérsékletét, és igyekszik folyamatosan fenntartani a kívánt hőmérsékletet. Ehhez néha nagyobb, néha alacsonyabb teljesítményre kapcsol. Általában körbe-körbe menő nyilakkal, esetenként egy A betűvel jelölik. Az is előfordulhat, hogy csak kiírja a távirányító, hogy AUTO.

Ventilátor üzemmód

Ennek a jele egy ventilátor, aminek az ikonja változhat a ventilátor sebességétől és különböző működési módjaitól függően. Ilyenkor a lényeg, hogy a készülék nem fűt vagy hűt külön, csupán a ventilátor segítségével levegőt fúj a helyiségbe. Ez bizonyos szinten hűti a helyiséget, vagy legalább olyan érzetet kelt. Jelentősen csökkenthető vele az áramfogyasztás, azonban a hűtőteljesítmény ilyenkor nem túl magas.

Ventilátor sebesség

A ventilátor sebességétől függ, hogy mennyire oszlik el a levegő a helyiségben, milyen gyorsan fújja azt be. Ezt általában egymás melletti függőleges csíkok jelölik. Minél több és magasabb csík van, annál nagyobb a ventilátor sebessége.

Csendes üzemmód

Ilyenkor a klíma kisebb teljesítményen üzemel, cserébe a zajszintje is jelentősen csökken. Tökéletes választás lehet éjszakai alváshoz. Általában egy csendre intő ember jelöli, de másféle szimbólumok is előfordulhatnak.

Turbo üzemmód

Ezzel a beállítással a klíma rövid időre maximális teljesítményre kapcsol, így képes gyorsan lehűteni vagy felmelegíteni a helyiséget. Jelölése lehet egy erős ember ikonja.

Függőleges pásztázás

Függőleges pásztázás esetén a légterelő lapátok fel és lefelé mozognak, így egyenletesebben oszlatva el a levegőt a helyiségben. A szimbólum általában oldalról mutatja a klíma készüléket, és a különböző szögekben kiáramló levegőt.

Vízszintes pásztázás

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a függőleges pásztázás, csak oldalirányba mozog a légterelő lapát. Nem minden készüléken érhető el, de ahol igen, ott általában ugyanúgy különböző szögekben kiáramló levegő ikonnal jelölik.

Fagyvédelem

Ebben az üzemmódban a klíma minimális teljesítményen fűt, ami lakhatásra nem alkalmas, viszont arra igen, hogy ne keletkezzenek fagykárok a lakásban. Ennek a jelölése általában FP, ami az angol Freeze Protection (fagyvédelem) rövidítése.

A klíma távirányító egyéb hasznos funkciói

Ha már ismerjük a távirányítón található gombokat, és a kijelzőn is magabiztosan el tudunk igazodni, a klíma távirányítók még mindig tartogathatnak pár meglepetést. Ezek közül az egyéb extra funkciók közül most csak néhányat emelnék ki.

Követés funkció

Ez az extra akkor lehet hasznos, ha több helyiségben is található klíma és azok központilag össze vannak kapcsolva. Ilyenkor magunkkal vihetjük a távirányítót, ez alapján pedig érzékeli a rendszer, hogy melyik helyiségben tartózkodunk, és az ottani klímát nagyobb teljesítménnyel üzemelteti, a többi helyiségben pedig takarékosabb üzemmódra kapcsol.

I-Feel funkció

Ez egy kicsit hasonlít a követés funkcióhoz, azonban egyetlen klíma esetében is működik. Itt arról van szó, hogy a helyiség hőmérsékletét nem a klíma készülék, hanem a távirányító érzékeli. És természetesen ehhez szabja majd az saját működését. Szóval ha magunk mellé helyezzük a távirányítót, akkor ahhoz a ponthoz igazodik majd a klíma, ahol mi tartózkodunk. Apróbb kényelmetlenség, hogy ha infravörös jellel kommunikáló távirányítónk van, akkor folyamatosan látnia kell a beltéri egységet, különben nem fog működni a funkció.

Egyéb extrák

Okos készülékeknél előfordulhatnak még mindenféle hasznos funkciók, ezekről bővebben az okos klímákról szóló blogbejegyzésünkben olvashat.

Nem működik a klíma távirányító! Mi lehet a gond?

Előfordulhat, hogy nem működik megfelelően a klíma távirányítója. Mit lehet ilyenkor tenni?

A két leggyakoribb hiba egészen egyértelmű, mégsem mindig vesszük észre.

Lehet, hogy lemerültek az elemek, rosszul lettek behelyezve, vagy használat közben elcsúsztak.
Érdemes kipróbálni a távirányítót friss elemekkel, és ha még mindig fennáll a probléma, akkor más lesz a gond. Ez azért is becsapós, mert lehet, hogy a kijelző még halványan működik, de arra már nem elég a maradék energia, hogy a távirányító funkció is megfelelően működjön.

Lehet az is, hogy a távirányító működik, viszont az infravörös jeltovábbító nem.
Ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy a telefon kameráján keresztül megnézzük a jeladót, miközben megnyomjuk valamelyik gombot. Ha egy halvány villanást látunk, akkor elméletileg működnie kell a jeladónak.

A legtöbb távirányító rendelkezik hibakódokkal
, amikről bővebb információt találhatunk a használati útmutatóban. Ezt általában ERROR felirat szokta jelölni.

Kérdése maradt a klímájával vagy annak távirányítójával kapcsolatban?

Ha a fentieket elolvasva is bizonytalan maradt valamiben, vegye fel kapcsolatot szakembereinkkel, akik hosszú évek tapasztalatával lesznek majd segítségére! Legyen szó új klímák telepítéséről, vagy meglévő készülékek karbantartásáról, hozzánk teljes bizalommal fordulhat!
Segítségre van szüksége?

Segítségre van szüksége?

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatfelvétel

Vállalkozásunk kizárólag helyszíni felmérés után ad konkrét árajánlatot, mivel ingatlanonként és megrendelőnként más feltételeknek kell megfelelnie.

A következő adatok megadásával segítheti az ajánlattételt:

 • Helyileg hol található az ingatlan? Helyileg hol található az ingatlan?
 • Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)? Mekkora a kezelendő tér (négyzetméterben)?
 • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést? Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretné használni a berendezést?
 • Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés? Mikor lenne esedékes a helyszíni felmérés, illetve szerelés?
 • Van-e kinézett készülék? Van-e kinézett készülék?

Bernáth András
Bernáth András

Klímaszerelő mester

Ajánlatkérés